Бум на фалшиви обяви за продажби на автомобили

Бум на измамите с фалшиви обяви за продажби на автомобили. Измамници продават крадени, разказва Нова телевизия.

Фалшиви обяви за коли в интернет има откакто съществува онлайн продажбата. Логично, най-често измами се правят с малко по-евтините коли за около 2000-3000 евро, където има и най-много продажби.

Хората нямат финансова възможност да правят сериозни проверки на колата, не искат да плащат комисионна на автокъщите и започват да се борят сами. Оказва се обаче, че измамни обяви и менте автокъщи вече има дори и в Германия. Държавата с много строги правила и закони, което и всъщност подвежда клиентите.

Иван Цветанов има малък бизнес във Варна. Решава да си смени автомобила. Разпитал почти всичките си приятели и познати и всички го уверили, че в Германия няма как да го излъжат. Влиза в сайта и си харесва кола. Плаща капаро и заминава за Дортмунд. Каца на летището, звъни на продавача, той вдига и казва, че е в задръстване и пътува, но така и не се появява. Спира да вдига телефона си. След няколко часа чакане българинът се обръща към един от полицаите на летището.

„Човекът ми каза, че той може да се е разболял и не могат да направят нищо. Дори не прие сигнала и документи. На мен ми изглеждаше, че и той е в схемата”, разказва Иван Цветанов, излъган с обява за кола в най-големия немски сайт.

Всъщност Иван е поредният излъган, дори и в Германия. Юлиан Илиев продава коли в България от 19 години. И дори самият той за малко е щял да бъде измамен по подобен начин, въпреки че е проверил колата. Той казва, че в интернет постоянно има фалшиви обяви на коли. Но има хора, които не искат да плащат комисионни на автокъщите, като Иван, но не познават техниките на мнимите продавачи. В Италия пък, казва Юлиан, са още по-нагли.

„Застраховани автомобили се продават, след няколко месеца отиват, обявяват я за изчезнала, а през това време клиентите си я докарват в България, регистрират я, карат си я и изведнъж след 4-5 месеца ги спират и се оказва, че колата се издирва”, обяснява Юлиан Илиев, собственик на автокъща.

Понякога става въпрос за големи суми, но в случая на Иван – той е загубил около 200 евро и неговият адвокат го е посъветвал да не се разправя, защото разходите по делото ще са му в пъти по-големи, а не е ясно, дали ще спечели.

Търговците обръщат внимание и на друга примамка. Пуска се атрактивна обява и се дава импулсен телефон. Хората звънят, а после им идват големите сметки.