Колко голяма трябва да бъде закуската

Чуваме го постоянно: здравословната закуска е най-важното хранене за деня. Все пак мненията са смесени и ако за някои учени първото ядене не трябва да бъде прекалено обилни, други смятат, че добре балансираното меню може да помогне да се чувстваме сити, пълни с енергия и фокусирани през целия ден.

Но все пак, колко голяма трябва да бъде закуската? Според Линдзи Пайн, експерт по хранене, няма единна мярка, която да се отнася за закуската. За да разберете дали количеството, което приемате, е подходящо за вас, има няколко фактора, които трябва да прецените.

Общо правило е да се осигури добър баланс на протеини, фибри, здравословни мазнини и сложни въглехидрати, без значение от размера на закуска.

Независимо дали вашата закуска е малка или голяма, целта е винаги да консумирате комбинация от тези макронутриенти. Те са тези, които ще ви дадат енергия и ще гарантират, че няма да огладнеете преди обяд.Някои добре балансирани рецепти, които Пайн препоръчва, включват обикновено кисело мляко със смесени горски плодове и нарязани бадеми, накиснати овесени ядки, шейк с листни зеленчуци и съставка, богата на протеини (протеин на прах или семена от чиа). Дори и само няколко твърдо сварени яйца и купа плодове ще свърши работа.

Средната здравословна закуска трябва да включва между 250 и 300 калории. Това обаче варира от човек до човек. Най-добре това количество се отнася до хора, консумиращи 2000 калории.

Фактори, които оказват влияние, са тегло, пол, спортувате ли, възрастта, апетитът. Например, една дребна жена, която тренира три пъти седмично и яде 1600 калории на ден, може да предпочете да започне деня със здравословна закуска в диапазона 300- 400 калории, докато за жена, която тренира ежедневно и яде 2100 калории на ден, по – добър вариант е закуска около 500- 600 калории.

Ако все пак наистина, наистина не сте гладни сутрин, не се насилвайте да ядете. „Някои хора просто не обичат да закусват сутрин и само при мисълта за храна им се гади“, казва тя. Експертът съветва да се вслушваме в тялото и да му даваме храна само тогава, когато поиска. Самата тя казва, че започва деня си с чай и се храни чак към 9 часа. Ако имате навик да се храните по – обилно на обяд или вечеря, нормално е закуската да е по – малка, казва тя.

Пайн казва да разделим калорийния си прием на три големи хранения и две междинни. В крайна сметка това зависи и от това какви цели преследваме. За някои хора например, обилната закуска е начин да приемат по  – малко калории вечер. Все пак експертът подчертава, че за подрастващите тя е задължителна, за да им осигури силен старт на деня, докато жена, работеща седнала цял ден, не се нуждае от толкова калории.

Изводът е, че няма правило за това колко голяма трябва да бъде закуската. По- важно е да обърнете внимание на собствените си нужди и предпочитания, на физическата активност и общо състояние. И да слушате тялото си!

Автор: TheM; Източник: Profit

Коментари