Защо Уорън Бъфет носи само костюми, произведени в Китай?

Макар че Уорън Бъфет има състояние от близо 80 млрд. долара, той не носи костюми от Италия, шити специално за него. В действителност генералният директор на Berkshire Hathaway има около 20 костюма, всички ушити в Китай, пише CNBC.

Инвеститорът има дългогодишна връзка с производителя на костюми и предприемач, която стои зад марката Dalian Dayang Trands – Мадам Ли.

Преди години тя поела риск, привлякла вниманието на Бъфет и след това спечелила уважението му.

Инвеститорът си спомня, че връзката му с Мадам Ли започнала, когато двама нейни служители се срещнали с Бъфет в хотела му в Далиан, Китай, и започнали да обсъждат мерките му. „Те извадиха метър, започнаха да ми вземат мерките, след което ми показаха книга с един куп модели. Казаха ми да си избера костюм, който Мадам Ли искала да ми подари“, припомня си милиардерът.

По настояване на шивачката Бъфет избрал два костюма. След това тя му изпратила още. В крайна сметка Бъфет се срещнал с Мадам Ли и бил впечатлен от начина, по който работи, може би защото му напомнило как самият той е постигнал успеха си.

„Тя е започнала с една шевна машина. Сега има 15 000 служители. Тя е удивителна жена“, споделя Бъфет. През 2009 г., в чест на 30-годишнината на Dalian Dayang Trands, инвеститорът записал видео, в което хвали качествата на Мадам Ли и предприемаческия й успех.

„Това е забележително постижение. Това е история, която трябва да вдъхновява хората в Китай и в целия свят. Разказах тази история на много хора тук, в САЩ, и те се учудват на постиженията на Dalian Trends само за 30 години“, казва Бъфет.

Бизнес партньорът на инвеститора Чарли Мънгър и дългогодишният му приятел и милиардер Бил Гейтс също носят костюми, създадени от Мадам Ли. Те са сред най-доволните й клиенти. Бъфет е известен, че цени добрите сделки и не носи дрехите на Ли, защото те са безплатни, а защото са добри.

„Костюмите, които получихме, са били произведени в Китай, не ни се е налагало да променяме и един милиметър от тях. Стават ни перфектно, получаваме комплименти за тях. От много време получавам комплименти за външния си вид, но откакто нося костюмите на Мадам Ли, получавам комплименти през цялото време“, сподели Бъфет.

След като инвеститорът започнал да носи костюми на Ли, двамата станали приятели. Инвеститорът я поканил на ежегодната среща на акционерите, а тя му изпратила подаръци. „Благодаря ти, Мадам Ли, благодаря ви, Dalian Trends, за чудесния пример, който давате за това какъв бизнес може да създаде един човек през живота си“, възкликва инвеститорът.