Тръмп отне право на трассексуалните ученици, въведено от Обама

Администрацията на Доналд Тръмп ревизира правилата за ползване на обществените тоалетни от трансполови хора, приети при предишния президент Барак Обама.

Досега държавните училища бяха задължени да разрешат на транссексуалните ученици да посещават тоалетна според пола, с който се идентифицират. Това се смяташе за едно от големите постижения на администрацията на Обама.

Вчера обаче министерствата на правосъдието и на образованието направиха съвместно изявление, че отменят действащите правила, съобщи Би Би Си.

По-рано прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че според президента Тръмп федералното правителство не трябва да се занимава с този въпрос и решаването му зависи на щатските власти.

Когато миналата година през май Белият дом въведе правилата за транссексуални ученици, тогавашният главен прокурор Лорета Линч заяви, че така младежите ще бъдат защитени от дискриминация от страна връстниците си.

Решението предизвика горещи дебати със защитниците на „традиционните ценности“, които продължиха през цялата година.

Промените на Тръмп засега няма да имат никакъв ефект, тъй като указът на Обама бе блокиран временно от съда в Тексас през август м.г. Оспорват го още 13 щата, които настояват учениците да влизат в тоалетните според пола, записан в свидетелството им за раждане.

По време на предизборната кампания Тръмп няколко пъти променя мнението си по въпроса. Първо защитаваше правото на учениците да посещават която тоалетна искат, но после зае противоположната позиция.