Как да намалите разходите за храна наполовина?

Оставяте ли половината от заплатата си в хранителния магазин всеки месец? А искате ли да намалите този разход?

Като следвате няколко прости стъпки, можете да намалите не само броя на посещенията си в магазина, но и месечната сума за храна наполовина, твърдят Стив и Анет Економидес, автори на Cut your Grocery Bill in Half with America’s Cheapest Family.

Економидес, които в началото на брака си разполагат с малко средства, посочват, че са в състояние да изхранят семейството си от седем души с около 350 долара на месец.

Двойката посочва, че благодарение на внимателно планиране те пазаруват цялата храна, необходима им за месеца, само с едно посещение на два супермаркета, като за това им трябват четири часа.

„Америка е забравила, че … планирането на менюто за вашите вечери или свеждане на посещенията на магазина за хранителни стоки до веднъж седмично, ще намалят сметката ви наполовина“, казва Анет Економидес, цитирана от USAToday.

Как да спестите пари от храна? Ето няколко съвета от Економидес:

1. Планирайте храненията си

Планирането на цяло месечно меню може да звучи обезсърчително, но ако искате да намалите сметката си за храна наполовина, това е начинът да го направите.

Започнете със седмично планиране и увеличавайте периода. Ако ходите до магазина без списък, значи е време да преосмислите стратегията си.

Добре е да проверите преди пазаруване с какво разполагате вкъщи и какво ви е необходимо, след това да си съставите списък и да се въздържате от импулсивни покупки в магазина, съветва Стив Економидес.

2. Пазарувайте от промоции

Използвайте брошурите на магазините, за да следите промоциите им. Така можете да се сдобиете с нужните ви продукти на доста по-ниска цена.

Купуването на по-големи количества намалени стоки ви помага да разполагате със зареден килер и фризер и да се възползвате от по-евтини продукти, според Економидес.

Менюто на семейството се ръководи по това с какви стоки са се сдобили на намаления, като Анет редовно проверява съдържанието на килера и фризера, посочва съпругът й.

Наред с всичко друго, те си купуват и продукти с изтичащ срок на годност, като ги маркират с фулмастер, така че да са наясно с това, което трябва първо да изядат.

Ако обаче купувате хранителни стоки на разпродажба, но в крайна сметка не ги използвате, по-добре изобщо не ги купувайте, съветва Економидес.

3. Ограничаване на посещенията на магазина за хранителни стоки

Ако имате навика да ходите до магазина няколко пъти седмично, вие вероятно харчите повече пари, правейки импулсивни покупки.

Според Стив Економидес много хора не са наясно колко време всъщност прекарват в магазина, като той съветва да сведете посещенията до веднъж седмично.