Невероятният живот на най-високоплатения тенисист в света

Роджър Федерер спечели 18-а титла от турнир от Големия шлем в неделя, като победи дългогодишния си конкурент Рафаел Надал в петсетов напрегнат мач на Аустрелиън Оупън. Той беше извън корта за шест месеца заради контузия.

Бившият номер едно в света е един от най-успешните играчи на всички времена. Той има седем титли на сингъл от Уимбълдън от 2003 г.

насам и е спечелил 24 титли от турнирите Мастърс в цял свят.

Въпреки че преди Аустралиън оупън Федерер беше 17-и в света, сега той се изкачи до десето място. 35-годишният тенисист е не само един от най-талантливите спортисти в света, но и един от най-доходоносните. Forbes го определи за най-високоплатения тенисист в света през 2016 г. – с 68 млн. долара от наградни фондове и спонсорски договори с компании като Nike и Credit Suisse.

През 2016 г. Лондонското училище по маркетинг го определи като най-маркетинговия спортист в света, въпреки че Роджър води сравнително уединен живот, в сравнение с други богати спортисти, като Кристиано Роналдо.

Швейцарската тенис звезда има собствена благотворителна фондация – фондация „Роджър Федерер“, която подкрепя образователни проекти в Южна Африка и Швейцария. Business Insider разказва как Федерер печели и харчи парите си и как прекарва минималното си свободно време.

Нетното състояние на Роджър се оценява на 320 млн. долара. Титлата от Аустрелиън Оупън в неделя му донесе още над 2.7 млн. долара. Той започва да играе тенис на 8-годишна възраст. Роден в Базел на 8 август 1981 г., швейцарският му баща Робърт Федерер и южноафриканската му майка Линет дьо Ран го окуражават да тренира още от ранна възраст. Родителите му работят във фармацевтична компания.

На 14 години Федерер става национален шампион за младежи на Швейцария. Той печели титла от Уимбълдън за младежи през 1998 г. и става професионалист едва на 18 години. Първите му големи победи идват през 2003 г., когато печели първата си титла от Уимбълдън при мъжете, като побеждава Марк Филипусис. По това време Роджър е едва на 21 години и получава 714 460 долара за победата си във финала на сингъл при мъжете.

Една година по-късно той подписва спонсорски договор с производителя на часовници Maurice Lacroix. След това става рекламно лице на Rolex срещу сумата от 15 млн. долара. Голяма част от доходите му идват от спонсорски договори и партньорства, с които е известен в цял свят, а 7.8 млн. долара идват от наградния фонд на спечелените турнири.

През 2007 г. Федерер става рекламно лице на Gillette, като участва в редица реклами на компанията. Но един от най-големите му спонсорски договори е с Nike. През 2008 г. той подписва 10-годишен договор с компанията за близо 120 млн. долара.

Една година по-късно тенисистът подписва още един 10-годишен договор, този път с Credit Suisse. Компанията отказва да коментира стойността на договора, но се смята, че той е за около 20 млн. долара.

Федерер е известен и с благотворителната си дейност. Той основава фондация Роджър Федерер през 2003 г., която подкрепя образователни проекти в Южна Африка и Швейцария. Фондацията е набрала над 15 млн. долара от създаването си през 2003 г.

Като отдаден на кариерата си спортист, Федерер харчи много пари за екипировката си. Ракетите му са произведени от компанията P1, сред чиито клиенти са още Новак Джокович и Анди Мъри. Тя постига оборот от около 40 000 долара на година, произвеждайки ракети за топ тенисистите.

Федерер обича изисканите неща в живота. През 2014 г. той завършва строежа на модерно имение на брега на Цюрихското езеро на стойност около 8.1 млн. долара. Тенисистът притежава и други недвижими имоти в Швейцария, както и къща в Дубай, където прекарва голяма част от годината в тренировки.

Благодарение на ролята си на посланик на Mercedes-Benz, Федерер има и голяма колекция от автомобили. Той си партнира с автомобилния концерн през 2010 г., като договорът му позволява да получава нова кола на всеки шест месеца. През 2014 г. тенисистът получи Mercedes E-Class Cabriolet на стойност близо 75 000 долара.

Когато не е на корта, Федерер е ентусиазиран алпинист. Миналата година той пое на пътешествие из швейцарските Алпи. Роджър е голям фен на AC/DC и се срещна с китариста на групата Ангъс Янг през 2015 г.

Федерер пръсна част от богатството си и за сватбата си с бившата професионална тенисистка Мирослава Вавринец в Базел, Швейцария. Двамата се целунали за първи път по време на Олимпийските игри в Сидни през 2000 г. и се ожениха през 2009 г.

Макар че през август ще навърши 36 години, победата му в Мелбърн показва, че Федерер няма никакви намерения да забява темпото. Той каза пред репортери, че най-добрият му шанс да спечели 19-а титла от Големия шлем ще бъде на Уимбълдън тази година.

Източник: Profit.bg