Ford се опълчи на Тръмп за мюсюлманите

Автомобилният гигант Ford пръв сред водещите американски компании се опълчи срещу решението на новия президент Доналд Тръмп да затвори границите за жителите на седем предимно мюсюлмански държави. Тръмп забрани достъпа на хора с паспорти от Иран, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен.

Ford се опълчи на Тръмп за мюсюлманите
Шефът на Ford Марк Фийлдс (вдясно) минава за доста близък на Тръмп, но това не го спря да разкритикува последното решение на президента. Снимка: Bloomberg

„Уважението към всички хора е основна ценност на Ford Motor Company, и ние се гордеем с мнообразието на нашата компания и у дома, и по света.

Затова не подкрепяме тази полотика, нито пък която и да било друга, която противоречи на нашите основополагащи ценности като компания“, заявиха в съвместно обръщение главният изпълнителен директор Марк Фийлдс и председателят на борда Бил Форд.

Смелата позиция на Ford дойде само няколко седмици, след като компанията се поддаде на натиска на Тръмп и се отказа да дострои започнатия вече завод в Мексико, за да запази работни места в САЩ.

Решението на президента да затвори границите за споменатите националности предизвика масови протести в Америка и недоволство в международен план. Сред първите потърпеши от забраната е номинираният за „Оскар“ ирански режисьор Асгар Фархади, който сега няма да може да присъства на церемонията.