10 интересни факта за Мечо Пух

Алън Александър Милн, авторът на „Мечо Пух“, е роден на 18 януари 1882 г. Поради това вчера във Великобритания беше Националният ден на Мечо Пух.

Британският вестник Metro публикува десет неизвестни факта за любимия герой на малки и големи.

1. Името идва от мечка, купена от канадски войник по време на Първата световна война, на име Уини.

Тя е кръстена на родния му град Уинипег.

2. Войникът оставил Уини в лондонска зоологическа градина, където била видяна от сина на Милн Кристофър Робин.

3. „Мечо Пух“ е една от най-доходоносните истории на Disney. Списание Forbes определи преди време мечето за втория най-доходоносен герой с 5.6 млрд. долара от глобални продажби. Мики Маус е на първо място с 5.8 млрд. долара.

4. Когато Disney придобива правата за историята на Милн през 1961 г., всички тиренца отпадат.

5. Преди да напише книгите, Милн е войник по време на Първата световна война. След като се бие на фронтовите линии, по време на битката при Сома, писателят се присъединява към отдела за тайна пропаганда, известен като MI7b през 1916 г.

6. Латинският превод на „Мечо Пух“ поставя рекорд на New York Times. “Winnie Ille Pu” от 1958 г. остава 20 седмици в класацията на New York Times на най-продаваните книги и е единствената книга на латински, която постига това.

7. Оригиналните животни от „Мечо Пух“ могат да бъдат видени в Обществената библиотека на Ню Йорк с изключение на Ру, изгубен около 1930 г.

8. Култовата червена тениска на Мечо Пух не е идея на Disney. Милн първоначално продал правата за мърчъндайзинг за Пух в САЩ и Канада на продуцента Стивън Слезингър, който първи пуска плюшената играчка Мечо Пух с червена тениска през 1932 г. Когато вдовицата на Слезингър дава лицензионните права на Disney през 1961 г., киностудиото запазва дизайна.

9. Книгите и видеата с Мечо Пух са преведени на 29 езика.

10. Къщата на Милн в Съсекс, вдъхновила историите за Пух, беше обявена за продажба през март 2016 г. и намери собственик на цена от 1.9 млн. паунда (2.20 млн. евро).