Тя е бивш служител на ЦРУ и първата афроамериканка на МКС

Вече са ясни двамата астронавти, които НАСА ще изпрати на Международната космическа станция (МКС) през 2018 г. Единият от тях е чернокожа жена, при това бивш служител на ЦРУ, съобщава AFP.

Джанет Епс е на 46 години. Тя е физик, а на МКС ще изпълнява ролята на бордови инженер.

Ще отпътува за станцията през май 2018 г.

Вторият американец, който ще лети в Космоса през 2018 г., е Андрю Фойсел. Той ще се отправи към МКС през март, съобщи НАСА.

Агенцията разполага с 321 астронавти. От тях само 16 са чернокожи, а жените са 5. Всъщност и директорът на НАСА е афроамериканец – това е Чарлз Болдън. Всички чернокожи са участвали в мисии на совалките, но никога не са влизали в екипажа на МКС.

Джанет Епс е доктор на авиокосмическите науки. Тя работи като астронавт за НАСА ОТ 2009 г. Изучавала е руски по време на обучението си, за да може да общува с колегите си на Международната космическа станция, част от които са руснаци.

За последното към МКС астронавти се отправиха през ноември миналата година. На борда на станцията в момента се намира астрономът рекордьор Пеги Уитсън.

Тя е първият командир-жена на МКС, държи рекорда за най-дълго време, прекарано от жена в Космоса, освен това е най-възрастната жена, напускала Земята. Тя ще навърши 57 години на МКС по време на третата си мисия, продължаваща и в момента.

Коментари