Tesla откри първата част от „гига завода“ си в Невада

Tesla започна масово производство на литиево-йонни батерии в „гига завода“ си в пустинята на Невада, съобщи компанията. Така ще понижи силно цените на батериите и ще направи по-рентабилен масовия автомобил, който планира да произвежда в завода.

Самият завод все още не е готов – завършена е само 1/3 от гигантския проект, представен в началото на 2014 г. Тогава собственикът на компанията Илон Мъск заяви, че производството ще се разполага на площ от 900 000 км метра и ще е най-голямата подобна сграда в света.

Ще е снабдена със соларни панели и вятърен парк и би трябвало да работи изцяло с енергията от възобновяеми източници. Гигантският проект е на стойност между 4 и 5 млрд. долара.

Първоначално литиево-йонните клетки, произвеждани в Невада, ще се използват основно за т.нар. стационарни батерии, които Tesla предлага за жилища, предприятия и производители на енергия – те служат за складиране на енергията, произведена от соларни панели. Напролет заводът ще се включи в производството на Модел 3 – новата кола от гамата на компанията, която ще се продава на цени от 35 000 долара.

Батериите за другите две коли на Tesla – Moдел S и Moдел X ще продължат да се произвеждат засега от японската Panasonic.

Мъск обяви, че целта до 2018 г. е заводът му да произвежда 500 000 батерии годишно за всички електромобили на марката.

Амбицията на предприемача е да създаде първото в света производство, работещо напълно със собствена енергия.

Автор: TheM; Източник: Manager.bg