След голямото плюскане идва и голямото отслабване

Стигнахте ли вече до извода, че след голямото плюскане по празниците идва ред и на голямото отслабване. Минали ви през ума? Ако си се замислил над това, означава че си суетен – демек, пука ти за това как изглеждаш,  и искаш след няколко месеца на плажа да изглеждаш добре в кожата си. Именно поради тази причина, приятелю,  TheMainline ти е събрал няколко полезни нещица, които ще ти бъдат от полза в предстоящите трудни месеци, стига да имаш достатъчно воля. Имаш, нали ?!

Преди всичко тябва да спрете със самообвиняването! Това няма да ви помогне а и както сте седнали на масата за обилно похапване, така и трябва можете да станете от нея и да започнене обратния процес – отслабването.

Не забравяйте, че е важно това, което ядете редовно и което влияе на здравето ви дългосрочен план, а не допълнителната порция коледен пудинг на 25 декември. Периодът на празниците е кратък и малко повече хране не трябва да ви кара да съжалявате.

Помислете за баланса, не за лишения

След празничните дни много лесно може да решите да започнете екстремна детоксикация или диета, но те са почти винаги неефективни. Ограничаването на калориите може да забави метаболизма и да попречи на възможността да отслабнете в дългосрочен план. Когато ограничавате калориите, нивата на хормона на глада скачат и апетитът ви се увеличава.

Не се качвайте на кантара

След коледните дни е нормално да тежите малко повече, но това често не се дължи на натрупани мазнини, а на задържаната в тялото вода заради по-солените ястия. Не се качвайте на кантара, а се концентрирайте върху здравословното хранене и движението.

Пийте повече вода, яжте плодове и зеленчуци и забравете за преработените храни. Обувайте чифт дънки, които са ви били тесни веднъж в седмицата, за да следите прогреса си.

Изхвърлете остатъците от коледната вечеря 

Ако не е тук, няма да го ям! Но вие знаете, че кухнята ви е пълна с биквити, шоколад и коледен кейк, които ще ви изкушат. Заменете ги със здравословни храни, ядки, свежи плодове.

Планирайте напред

Повечето от нас започват режим през януари, което е идеалното време. Когато сме гладни обаче, се освобождава хормонът грелин, който е причина за увеличения апетит и ни кара да ядем повече и по-висококалорична храна.

За да се подготвите за тези ситуации, сгответе храна за през седмицата. Домашната супа, например, може лесно да замразите и с нея ще си набавите дозата зеленчуци.

Поставете си цели с тренировките

Втората седмица на януари обикновено е най-заета във фитнес салоните. Все пак ентусиазмът трае не твърде дълго. За тези, които не си падат особено по упражненията, е хубаво да си поставят конкретни цели, които да следват, за да ги държат мотивирани.

Постоянството е от решаващо значение – два пъти седмично спорт дългосрочно ще бъде много по- ефективно за загуба на тегло от само три седмица, но всеки ден упражнения.

Ходете повече

Упражненията не само изгарят калории, но повишават самочувствието и ни дават положителна нагласа, насърчават ни да водим по-здравословен начин на живот. В допълнение към упражненията, опитайте се да се движите повече и увеличавайте стъпките си всеки ден.

Купете си крачкомер или свалете приложение на смартфона си, с което да следите разстоянието, калориите и времето, в което се разхождате. Това ще ви мотивира допълнително.

Автор: TheM; Източник: Profit.bg

Коментари