13 тъжни факти за най-смъртоносното цунами в човешката история

На 26 декември 2004 г. Най-смъртоносното цунами в историята на човечеството покоси бреговете на Индийския океан.

Вижте 13 тъжни факти за стихията, която отне живота на хиляди.

Вълната се надига в резултат на земетресение с магнитуд 9.

1 по Рихтер. Епицентърът му е в близост до северозападния бряг на остров Суматра в Индийския океан.

Това е едно от най-силните земетресения, регистрирани някога на Земята. Различните сеизмологични агенции му дават магнитуд между 9 и 9.3 по Рихтер.

Само три земетресения в човешката история са били с по-голям магнитуд – в Чили през 1960 г. (9.5), в Принц Уилям Саунд през 1964 г. (9.2) и земетресението на Андреановите острови (9.1).

Цунамито поразява 14 страни, разположени в Югоизточна Азия и Източна Африка. Най-пострадали са Индонезия, Тайланд, Индия и Шри Ланка.

Смята се, че вълната се е движела със скорост от около 920 км/ч.

Вълните, ударили брега на Северна Суматра, достигат максимална височина от 24 до 30 метра. Те навлизат на 2 км навътре в сушата.

Крайбрежието на Индонезия е ударено от вълните само 15 минути след земетресението. В Сомалия цунамито нанася щети цели седем часа по-късно.

Сборът на цялата енергия на вълните цунами надвишава 5 мегатона ТНТ (20 петаджаула). Това е близо 2 пъти повече от цялата енергия, произведена от всички експлозии, използвани през Втората световна война – в това число и атомните бомби, сочат данни в Уикипедия.

В резултат на стихията загиват общо 226 000 души. Над 400 от жертвите са неидентифицирани и до днес, посочва агенция Reuters.

Многото жертви се дължат както на липсата на предупредителна система в региона, така и на оскъдните познания на населението за подобно бедствие.

Момиче от Великобритания спасява стотици на плаж на тайландския остров Пукет. Виждайки отдръпващия се океан, тя предупреждава, че идва цунами. Летовниците се вслушват и се оттеглят във вътрешността на острова.

Без жертва остава остров Симеулуе. Там се носят предания за отдръпването на океана и когато населението вижда това явление на живо, всички се евакуират към по-високите части на острова.

Цунамито взима жерти и на цели цели 8 500 км от епицентъра на труда.

Автор: TheM; Източник: Profit.bg

Коментари