Как да облекчите престоя си в задръстването

Знаете ли, че през 1982 година в САЩ човек средно прекарвал на година към 16 часа в задръстване, докато през 2015 часовете рязко набъбват на 42 часа в годината. Това са почти два дни безвъзвратно загубени в живота на всеки американец. Какви са цифрите в България ли? За съжаление не можем да ви дадем точна статистика, тъй като никой не е счел за нужно да направи подобно изследване, но с лекота можем да заключим, че, ако в края на миналия век сме имали повод, да се оплачем от трафика, то днес причините са утроени.

На практика нищо не можете да направите, за да избегнете задръстването или поне не нещо, до което сам не сте стигнали, като извод.

Сега ще се опитам да ви дам няколко съвета от книгата на Том Вандербилт, който е автор на един от най-добрите научни трудове от 2009 по темата с трафика. Книгата му се казва „Трафик: Защо караме по начин, по който караме (и какво казва това за нас)“.

  • Предвидете максималното забавяне по пътя – Психологията е достигнала до извода, че на човек му се струва, че времето тече по-бавно, когато трябва да чака за нещо без да знае, колко време ще му отнеме това. Когато сте работещ човек и ежедневно ви се налага да попадате в задръстванията в някои от големите градове у нас, тогава със сигурност можете да придобиете представа, колко време ви коства, за да се предвижите от офиса до вкъщи. Вземете най-лошият случай и си представяйте, че винаги ще се случва така, че да чакате 30-40 или 60 минути по различните кръстовища и светофари. Така ще видите, че напрежението по време на шофиране ще е доста по-малко и ще изпитвате огромно удовлетворение, когато успеете да изпреварите представите си.
  • Ценете времето със семейството си и служете за пример на децата

    Ценете времето със семейството си и служете за пример на децата

    Планирайте пътуванията си – Статистиката рядко греши, когато става въпрос за обичайните случаи, в които движението е затруднено. По празниците винаги се отчита огромен отлив от коли в големите градове в началото и прилив в края. Затова никога не тръгвайте в предвидения от всички момент. Същото важи и за минутите след работа. Хората обикновено приключват службата си в 17:00, което значи, че точно тогава колите по улиците са най-много. Останете малко по-дълго време в офиса, за да свършите нещо полезно, вместо да си скубете косите на прекалено дългия светофар. Освен това ще се харесате на ръководството, ако видят, че полагате извънреден труд. Естествено, преценете, кое от двете е по-малко стресиращо за вас.

  • Стойте си в платното – Редица практически изследвания са доказали, че човек спестява пренебрежително малко време, когато предприема рисковани изпреварвания по пътя към дома след работа. Реално на всеки 10 минути се пести максимум една, което значи, че, ако обичайно се прибирате за 30 минути, с поемането на този риск можете да си пристигнете за 27 или пък да се озовете в болницата. Мислят, че тук изборът е лесен.
  • Правете си чести почивки на дълъг път – От едно известно време у нас вече е доста лесно на човек, да стигне от столицата до Морето, което спестява много нерви на шофьора на автомобила, но все пак времето си е доста и на човек му трябва по някоя глътка свеж въздух. Затова си предвидете няколко почивки, когато ще пътувате надалеч. Така си разделяте голямата цел на няколко по-малки, благодарение на което щатите нервната си система и пътешествието става доста по-приятно.
  • Възползвайте се от времето, в което сте с близките си в колата – Не е особено препоръчително да се разсейвате прекалено зад волана, но е далеч по-добре да сменяте по някоя дума със съпругата и децата си, отколкото да си мълчите в следващите 2-3 часа. Комуникацията със семейството действа успокояващо на сетивата ви, а тишината създава напрежение. Освен това, ще можете да наваксате малко време с тях и да научите по нещо ново за себе си.
  • Дръжте се примерно зад волана, докато возите децата – Колкото и да не ви се вярва, малчуганите са попивателни на държанието, а не на съветите. Ако им кажете, че не е възпитано да псуват и ругаят, а в същото време правите точно това, докато шофирате, утре те ще правят същото. Най-добрият възпитателен метод е примерният. Фокусирайки се върху това, вие няма да усетите, как лети времето на пътя и ще ви се стори, че много по-бързо сте стигнали до желаната дестинация.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Fatherly