Ефективен фитнес за ниските мъже

Когото и да попитате в залата, ще ви каже, че, колкото си по-нисък, толкова по-лесно може да изваеш фигурата си, но също така ще ви кажат, че силата идва с височина

та. И в двата случая е нужно човек да прилага определени специфики, ако иска да се възползва от природните си дадености и да ги накара да работят в негова полза.

Нека сега обърнем внимание на по-ниските сред вас, което ще рече – мъжете под 175 см. височина. Господа, време е да научите малко фундаментални правила за спорта, за да изваете фигурата, която искате.

  1. Поддържайте телесните си мазнини под 12% – 12% от 100 килограма са едно и съвсем друго от 80. Затова човек е добре да се съобразява със структурата си, когато спазва едно подобно правило. 12 килограма мазнини изглеждат по един начин за 190-сантиметров човек и по друг за 170-сантиметров. Не само от естетическо значение е важно да спазвате малко по-строга диета и да ограничаването трупането на телесни мазнини, защото те не са особено добър приятел на кръвоносната ви система.
  2. Залагайте повече на комплексни тренировки – Мнозина от високите атлети акцентират често върху една или друга мускулна група, което не дава сериозни разлики в цялостния външен вид, просто защото натурална са надарени в дадена област. Когато сте по-нисък от средното, тогава, дори да сте надарени, разликите започват много повече да си личат, ако залагате основно на торса или краката си да речем. Комплексните тренировки имат за цел да ви развиват пропорционално, за да може да извличате максимума от себе си в естетическо отношение.
  3. Дърпайте повече, отколкото бутате – Упражненията, при които се бута, имат потискащ ефект върху костната структура. Затова щангистите обикновено са по-ниски атлети от спринтьорите. Физическите им упражнения се различават коренно, когато стане въпрос за посоката на движение на тежестите. При дърпането ви разгръщате повече потенциала на мускулатурата си и я карате да опъва потенциала на костите. В ранна възраст затова се препоръчват спортни активности, като набирания на лостове, за да може детският организъм да се развива в пропорции. Същото важи и за напредналата възраст, но хормоните там вече не действат по същия динамичен начин.

Автор: Десислав Янкулов Източник: GQ Magazine