Най-странните съвпадения в историята

Съвпаденията са нещо рядко срещано и поради това – поразително. Някои от следващите случаи наистина изглеждат като прищевки на космически майтапчия (с малко извратено чувство за хумор). Вярвате или не, случайност или промисъл, ето десет от най-странните прищевки на съдбата:

Близнаците със сродна съдба

Джеймс Луис бил осиновен и на възраст около 40 решил да открие кръвните си роднини. Оказва се, че има брат близнак, който също получава името Джеймс след осиновяването си.

Когато двамата се срещат за първи път в живота си се оказва, че брат му има един неуспешен брак зад гърба си – с жена на име Линда. Също както и самият той. След това се жени за друга жена на име Бети. Така се казва и неговата втора съпруга. А синовете и на двамата се казват Джеймс Алън.

Вълшебният куршум

През 1883 г. подобно на много мъже преди и след него Хенри Зигланд напуснал своята любима и, уви, подобно на много жени тя не успяла да понесе раздялата и сложила край на живота си. Братът на момичето решил да отмъсти и прострелял Зигланд, след което сложил край на живота си със същия пистолет. Неверният любовник обаче оцелял – куршумът одраскал лицето му и се забил в близкото дърво. Тривиалното обаче приключва тук, за да отстъпи място на абсурда.
Зигланд сигурно си е мислел, че е измамил съдбата, и след няколко години решил да отсече дървото. За улеснение обаче решил да използва необичаен метод за сечене, а именно няколко пръчки динамит. В резултат на взривната вълна куршумът отхвръкнал и поразил смъртоносно Хенри Зигланд. Как после да не обичаш иронията?

Марк Твен и кометата

Самюъл Клемънс, познат повече под псевдонима Марк Твен, наистина е роден под щастлива звезда и по-точно под знака на Халеевата комета. Великият писател идва на този свят на 30 ноември 1835 г. по време на едно от цикличните посещения на Халеевата комета във вътрешността на Слънчевата система. Бащата на Том Сойер често казвал, че е дошъл и ще си отиде заедно с кометата. Предсказанието се сбъдва и Марк Твен умира на 21 април 1910 г. – ден след като кометата се завръща. Случайност или не – в идеята за душата като пътник в Космоса има много романтика, изключително подходяща за творец от неговия ранг.

Линкълн и Кенеди

– Ейбрахам Линкълн е избран за президент на САЩ през 1860 г.
– Джон Кенеди е избран за президент през 1960 г. или точно сто години по-късно.
– Политиката на двамата е силно свързана с правата на гражданите.
– Съпругите и на двамата губят децата си, докато живеят в Белия дом.
– И двамата загиват в атентати от смъртоносен куршум в главата.
– Фамилното име на секретарката на Линкълн е било Кенеди. Фамилното име на секретарката на Кенеди е Линкълн.
– И двамата биват убити от южняци.
– И двамата биват наследявани на поста си от хора с фамилията Джонсън.
– Андрю Джонсън, който наследява Линкълн, е роден през 1808 г.
– Линдън Джонсън, който наследява Кенеди, е роден през 1908 г.
– Джон Уилкс Буут, който убива Линкълн, е роден през 1838 г.
– Лий Харвей Осуалд, който убива Кенеди, е роден през 1939 г.
– И двамата убийци са известни с трите си имена.
– И двете имена (на убийците) се състоят от 15 букви. (на англ. език).
– Линкълн бива убит след театралната постановка „Форд“.
– Кенеди бива убит в колата си. Моделът е „Линкълн“ и е произведен от Форд.
– Линкълн бива убит в театър, след което убиецът се скрива в склад.
– Кенеди е застрелян, след което убиеца се скрива в театър.
– И за финал, и Буут, и Осуалд биват убити преди процесите срещу тях.
Антъни Хопкинс и една рядка книга

Британският актьор Антъни Хопкинс, който стана известен с ролята си на Ханибал Лектър във едноименния филм, заснет по романа „Момичето от Петровка“ от Джордж Файфър, разказва за странно съвпадение пред английски медии.
Няколко дни след подписването на договора за филма, Хопкинс отива в Лондон, за да си купи копие от книгата. За негова изненада обаче се оказало, че в книжарниците в Лондон няма нито една бройка от романа. Докато чакал на площад Лестър метрото, с което да се прибере до вкъщи, забелязал забравена на една от пейките вещ. За негово учудване се оказало, че е точно търсената от него книга „Момичето от Петровка“. Само по себе си това е едно необяснимо съвпадение, но впоследствие се оказало, че освен всичко друго поставя началото на поредица от изключителни събития.

Две години по-късно, по време на снимки във Виена, Хопкинс бил посетен от Джордж Файфър, авторът на романа. Докато си говорили Файфър споменал, че няма копие от книгата в себе си. Единственото копие, което имал, бил дал на свой приятел, който го загубил някъде в Лондон. Тогава Хопкинс показал книгата на Файфър, който с голямо учудване забелязал на страниците й собствените си бележки. В крайна сметка се оказало, че книгата е същата.

Предсказаната гибел на Титаник

Трагичната история на Титаник е известна по цял свят. Това, което мнозина не знаят обаче е, че съществува роман със заглавие „Безсилието или гибелта на Титан“. Книгата е написана от Морган Робъртсън през 1898 г. 14 години преди истинската катастрофа на лайнера с айсберг в нощта на 14 април 1912 г. .

Романът е смятан за литературно пророчество за съдбата на корaба. Съвпаденията между него и случилото се с Титаник не са свързани само с имената им. Някои от подробностите в книгата са изумително сходни с тези в реалната история на лайнера. В нея се разказва за Титан – най-големият за времето си кораб с дължина 800 фута. Корабът Титаник от своя страна е бил дълъг 882 фута. Както плавателният съд в художественото произведение, така и реалният кораб, са били описвани като практически „непотопими“. Максималната скорост и на двата е била 25 възела.

Титаник е имал 20 спасителни лодки, които фактически са могли да спасят едва половината от 3500-те души на борда му при възникването на катастрофа. Титан в сюжета на книгата е разполагал с 24 спасителни лодки, които били по-малко от половината необходими да поемат капацитета му от 3500 пътници. Съдбата на двата плавателни съда е фатална. Изумително: Титан в книгата също потъва, след като се сблъсква с айсберг, и повече от половината пътници на борда намират смъртта си.

Каръкът късметлия

Франo Сeлaк също се родил под щастлива звезда, макар че през по-голямата част от живота си едва ли е мислел така. Неговият случай е наистина уникален. Или по-скоро случаи – защото Сeлaк, хърватски учител по музика, бил нещо като магнит за катастрофи.

Първият епизод от сагата бил през студения януари на 1962 г. Влакът, с който Селак пътувал към Дубровник, дерайлирал в близката ледена река. 17 пътници се простили с живота си, но учителят по музика се отървал само със счупена ръка и уплах. Това било началото на едно епично надбягване със смъртта.

Година по-късно, докато пътувал със самолет, една от вратите изведнъж се откъснала и Сeлaк бил засмукан от декомпресията извън самолета! В инцидента загинали 19 пасажери, но хърватинът се спасил, падайки в купчина сено!

„Семейство Симпсън“ и Тръмп

В епизод от 16 март 2000 г. популярният анимационен сериал предсказва, че Доналд Тръмп ще стане президент на САЩ.

Барт се пренася в бъдещето, където сестра му Лиса е току-що избрана за президент на САЩ. Един от нейните съветници пристига при нея с доклад, че бюджетът на страната е изчерпан по време на нейния предшественик Доналд Тръмп.

Авторите на сериала сега заявяват, че с това са имали за цел да отправят предупреждение за бъдещето. 16 години по-рано.

Автор: TheM; Източник: Manager.bg