Мрачната истина за палмовото олио

Откакто медицината потвърди, че трансмазнините са сериозен проблем за здравето на човечеството, компаниите използващи подобен тип мазнини са се преориентирали към по-безвредното палмово олио. Но малцина се питат, какво точно представлява то, как се добива и какво влияние има върха нас от по-мащабна гледна точка. Сега ще ви отговорим на тези въпроси, като ви предупреждаваме, че те няма да ви харесат.

Първо смятам да ви запозная с произхода на въпросната хранителна субстанция.

Тя се набавя от земите на Западна Африка и се извлича от плодовете на специфични палмови дървета, които растат най-добре в тропиците.

До тук добре, но, какво коства на околната среда засаждането на подобен вид палми? Оказва се, че на всеки час (забележете!) се изсичат тропически гори с размерите на 300 футболни игрища, за да се направи място за нивите, в които ще растат насажденията. Това оказва катастрофален ефект върху околната среда и определени животински видове, които губят естествената си среда.

Животните, които страдат от това са слонове, тигри и орангутани, като в рамките само на три години има риск орангутана да изчезне, като животински вид в тези региони.

Климатичните проблеми, които следват от изсичането на различните растителни видове, също са сериозни, тъй като дъждовните периоди стават все по-редки, а това е от основно значение за цялото земно кълбо.

Поглеждайки към човешкия аспект, ще видим, че голяма част от компаниите в Африка, които се занимават с производство на палмово олио, използват робски труд, за да орязват разходите си, макар публично да отричат подобен геноцид на местното население. Има редица доказани случаи, в които деца биват експлоатирани, по начини които сме мислели за изкоренени преди повече от 100 години.

Един от начините, за да помогнем за справянето с такъв род проблеми, е като спрем покупките на продукти с палмово олио, което и без друго не е особено полезна съставка в нашите храни. Сигурен начин за намаляване на щетите е като накараме въпросните компании да търпят финансови щети и така да свият бизнеса си до по-приемливи размери. Замислете се над наистина важните неща в нашия свят и се борете за тях, защото все още си нямаме друг дом, освен Земята.

Автор: Десислав Янкулов Източник: The Path