Препятствията, които не важат за успелите хора

Успехът не е лесно начинание. Ако беше така, тогава мнозина щяха да са на върха на пирамидата и малцина в основата ѝ, което сами разбирате, че е нелогично и невъзможно. Всъщност нелогичното и невъзможното неща, с които се съобразяват посредствените хора, а обречените на успех ги пречупват и карат да работят в тяхна полза. Сега ще се опитаме да ви посочим „невъзможните“ препятствия, които малцина преодоляват, за да могат да нарекат себе си „успели“.

  • Възраст – Колко често в живота си сте чували, че сте прекалено млад за дадена работа? Аз лично го чувам често, като осъзнавам, че, вярвайки на тези думи, един ден ще се събудя и вече ще ми казват: „Прекалено стар си за тези работи.“ Кой ги определя тези неща? Онези с ограничен мироглед, естествено. Това са 99.9% от населението на Земята. Останалите 0.1% са мъжете и жените, които вярват, че всичко е възможно, независимо от възрастта им.
  • Какво мислят околните – Това важи особено за нашите ширини, защото в малка България имаме чувството, че всички се познаваме. Това ни кара винаги да чувстваме, че не правим едно или друго за себе си, а го върши за околните и тяхното мнение. Колкото по-рано осъзнаем, че това няма никакво значение за нашите действия, толкова по-добре за нас. Каквото и да вършим, винаги ще имаме поддръжници и винаги ще имаме противници.
  • Лошите примери – Една от константите в живота на човек е наличието на скрит враг в обкръжението ни. Лошото е, че дори самият той може да не осъзнава, че ни вреди с влиянието си, което прави откриването му още по-трудно. Ако искате да сте успели, то тогава трябва да се научите да отсявате контактите си, като гледате на себе си от страни, за да можете да давате оценка на живота си и хората в него.
  • Страхът – Страхът е това, което ни кара да се развиваме. Без него ние сме нищо. Важно е да се прави разлика и между страх и смелост. Мнозина са на мнение, че смелите хора не изпитват страх, но истината е точно обратната. Те са онези, които най-много се страхуват, но и са онези, които са готови на всичко, за да преодолеят една или друга пречка.
  • Негативизмът – Това е нещо, което най-често се среща в семейството и приятелите. Изненадани ли сте? Не бива! Негативизмът у най-близките ви хора идва от факта, че те не искат да пострадате. Те ви мислят доброто, но не осъзнават, че собствените им страхове често пречат на вашия потенциал. Винаги ще чувате най-важните въпроси от негативните настроения, като вашата роля е да им отговорите, вместо да се отказвате.
  • Лутане в миналото и бъдещето – Едни мъдреци ще ви кажат, че трябва да почитате миналото си, докато други ще насочат погледа ви в бъдещето. Ключът към успеха е и в двете, защото човек няма бъдеще, ако не помни миналото. В миналото се крие опитът, а в бъдещето се спотайват мечтите. Накарайте опитът да работи за мечтите ви.
  • Мисъл върху немислимото – Колкото и силни личности да сме, винаги в света има неща, които не да подвластни на нашите решения. Да вземем за пример природните катаклизми. Какво можем да направим, за да предотвратим изригването на вулкан? Или пък срещу земетресение? Можем ли да спрем вятъра да духа? Това са все неща, които науката не е успяла да овладее в нашето време. Един демо може би, но не и днес. Затова е по-добре да се абстрахирате от немислимото, защото то ще се случи, ако трябва да се случи. Фокусирайте силите си върху нещата, които са подвластни на вашите решения и действия. Колкото повече енергия вкарвате в тях, толкова по-добре за бъдещите ви успехи.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Success