Балотаж БСП-ГЕРБ, а не Радев-Цачева

Макар още това да не са официални резултати, вече е повече от ясно, че двете страни на балотажа след седмица ще са тези между кандидатите на БСП и ГЕРБ. Жалкото в случая е, че борбата за президентския пост в случая няма нищо общо с конкретните кандидати, а българинът продължава да гласува партийно. Това наистина е повод за притеснение и сега ще се опитаме да разберем, защо.

Преди всичко, съжалявам, че се налага да коментираме подобна тема в развлекателен сайт, какъвто е нашият, но ние претендираме, че сме млади и интелигентни хора, които осъзнаваме, че животът не е песни, танци и прегръдки, както в един скорошен анимационен филм чухме.

За да можем необезпокоявано да се шегуваме и да гледаме към хубавата страна на живота, то преди това ние трябва да сме си свършили добре работата в сериозните неща. Изборът на държавен глава за България е едно от тях и всеки един от нас има гражданския си дълг, за да даде своя принос, колкото и да си мислим, че президентът не притежава нужните правомощия, за да е важен елемент в държавната ни вътрешна и външна политика.

Нека сега се обърнем към резултатите, които сочат предимство за генерал Румен Радев с около 25% от гласовете на народа, а госпожа Цецка Цачева е събрала около 22%. Това е 3% разлика, която се изразява в подкрепата на приблизително 200 000 българи. Но интересното в случая е, че малцина всъщност са видели през своите възгледи именно тях двамата за своя избор за президент на родината. С цялото ми уважение към Радев и Цачева не мога да им призная харизматичността пред българския народ, просто защото те отказаха да видят дебати с конкурентите си в хода на кампанията и демонстрираха пълна апатия към мнението на обикновения човек за техните персони. Те не изложиха адекватно своите платформи, а присвоиха тези, наложени им от партийните лидери, които издигнаха кандидатурите им.

Нека погледнем набързо ситуацията около лидера на първия тур. Генерал Радев бе изваден на пожар от българските военновъздушни сили, за да послужи за анонимния кандидат на Левицата. Просто той е една неполитическа фигура, която имаше за цел да озадачи избирателите, за да може те да нямат нищо против него. В този ред на мисли БСП не искаха да използват своите партийни членове, защото те не се ползват с доброто име пред по-голямата част от българските избиратели. Нека да признаем – това бе изключително хитър и до момента успешен ход от най-старата партия у нас.

Цецка Цачева пък има противоположният профил на опонента си. Но дори това можеше да има положителен ефект, ако ГЕРБ не направиха този цирк с криенето на кандидатурата ѝ до последния възможен момент. От управляващата партия обърнаха президентския избор на лотарийна игра, като разчитаха, че мнозинството в България ще подкрепи и чучело в костюм, ако бъде издигнато от тях за президент. Оказа се, че не са особено прави. Електоратът на ГЕРБ се отдръпна и това е повече от видимо на резултатите. Причината е, че той съставляваше голяма част от младото население, което по никакъв начин не гласува сляпо, а държи на това да бъде информирано.

Заговорих за електората и съм длъжен да завърша с него, защото все пак точно хората са тези, които ще определят новия президент на България след седмица. БСП могат да се надяват на абсолютно същия резултат, защото хората зад тях продължават да са все същите от години насам. Разликата за тях може да дойде от подкрепата на другите партии, които също разполагат с фиксирани гласове. Разбирайте ме, както искате. ГЕРБ от друга страна ще трябва да проведат най-накрая своят кампания за президент, ако искат да се възползват от доверието на хората с десни убеждения, които снощи дадоха вота си за всички други, но не и за техния кандидат. Ако не го направят, те рискуват около 40% от реалните гласоподаватели да си останат по домовете, което може дори да не стигне за легитимизиране на избора.

Да си призная, не знам какви процедури следват при тези условия, но съм убеден, че едва ли те биха имали положителен ефект за нас. Апелът ми е към гласуване. Не ви казвам, кого да изберете, защото аз сам не робувам на партия, а сред тези двамата не виждам личния си представител на най-високо ниво. Нека не бъда обвиняван в привързаност към едните или другите, макар да осъзнавам, че анализът ми клони в едната посока. Думите имат за цел да изразят гражданската ми позиция, като млад човек, който винаги е пресявал избора си през собствения мироглед. След седмица отново ще бъда пред урните, за да дам своя дан. А ти?

Автор: Десислав Янкулов