Малките навици на щастието

В познатия ни свят има безброй сложни правила, които определят човешкото щастие. Колкото човек е по-интелигентен, толкова по-трудно успява да разплете плетеницата по пътя към собствения си добър живот. Обратнопропорционална е връзката при неособено интелигентните. Аз се насочвам към първата група, защото откровено изразявам симпатиите си към нея и ми се ще и аз да влизам в нейните квалификации.

Но това нека го определят околните. Сега е време да издам няколко прости навика, които ще ви направят по-щастливи.

  • Рано пиле, рано пее – Утрото е времето, в което човек трябва да се буди, ако иска денят му да е ползотворен. С навлизането на информационните технологии става все по-трудно на хората да се наслаждават на утрините си, защото остават все по-късно пред компютрите, телевизорите и смартфоните си. Ако промените този малък детайл в навиците си, ще видите, че с времето щастието ви ще се повиши осезаемо, просто защото в природата ни е закодирано да ставаме с изгрева и да лягаме със залеза.
  • Любопитство – Не съм особен привърженик на максимата, че „любопитството убило котката“, защото любопитството е това, което е накарало маймуната да слезе от клона и да разбере, какво се крие в шубраците. От там насетне е настъпил процесът на истинската еволюция на човека, та чак до амбициите ни един ден да заживеем на Марс.
  • Уважение – Уважението е нещо, което се възпитава и се учи все по-трудно с напредването на възрастта. Затова е изключителен важен родителският фактор в живота на един човек. Ако сме възпитани да уважаваме преди всичко околните, тогава много по-лесно ще се разбираме с тях и следователно ще сме доста по-щастливи.
  • Прошка – Животът е низ от грешки и ние сме длъжни да се съобразяваме с това. Една една страна е редно да осъзнаваме, когато грешим и да потърсим прошка, а от друга е добре да я даваме, когато ни бъде поискана. Естествено, всяко нещо си има граници. Съветът ми тук е да давате втори шанс, а в редки случаи и трети, но четвърти и пети вече не бива да има, защото стойността на прошката се губи, а с нея и щастието ви.
  • Хората по презумпция са добри – Ако подхождате винаги с тази мисъл към околните, тогава има огромен шанс да се наслаждавате много повече на живота. Ако подхождате мнително и агресивно при всяка нова среща, тогава няма как да очаквате друг отговор отсреща.
  • Грижете се за здравето си – Болният човек много трудно може да е щастлив. Затова е важно да се пазите в добро здраве, като така работите косвено за емоциите си.
  • Правете разлика между увереност и арогантност – Уверенията човек е привлекателен, докато арогантният отблъскващ. Лесно можете да направите оценка за себе си, като се огледате в околните. Ако присъствието ви привлича внимание, то тогава сме уверен човек, знаещ на какво е способен и кога да изяви себе си. Арогантността е предпоставка за създаване на врагове.
  • Кажете „зелееее“ – Или просто се усмихнете. Физическият израз на щастието е усмивката при хората. Дори да не се чувствате добре, ако се усмихвате по-често в ежедневието си, подсъзнанието ви ще разпознае така макар и изкуствена реакция и ще я приеме за своя. Така най-просто можете да предизвикате щастие у себе си.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Success