Защо понякога можем да дишаме само през едната ноздра – отговорът е в ерекцията

Не, не си мислете, че ще ви занимавам с някакви пуберски шеги на тема пениси, защото в заглавието ни има научна обосновка, за която след секунди ще разберете.

Няма как да не сте изпитвали един класически проблем с дишането през носа, особено през есенните месеци. Прекалено често се получава едно странно явление, при което дишаме свободно от едната ноздра, докато другата е плътно запушена. Това няма как да не ви дразни, защото създава известен дискомфорт.

Обяснението е в еректилната мускулатура, която се намира в носа ви и контролира в известна степен дишането. Тъканта там е абсолютно същата, каквато е и в пениса ви, но с тази разлика, че при пениса нямаме един свободен край на мускула, докато в носа контактът с черепа е и от двата края.

При лека настинка се получава един оток в този мускул, който се отмества вляво или вдясно, като най-често това зависи от гравитация. Стегнатата му форма не пречи на двете ноздри, за да пропускат въздух, докато отпуснатата причинява симптома, за който си говорим сега.

Обърнете внимание, че можете в известна степен да контролирате това, когато сте в леглото и лежите на лявата си страна или съответно на дясната. Можете да усетите, как мускулът се премества бавно и за кратко получавате възможност да дишате спокойно.

Хубавото е, че този симптом на настинката се лекува лесно с чай и други топли напитки или в най-лошия случай се облекчава, благодарение на тях.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Greatist