Консумацията на кафе е надхвърлила производството за втори път в историята

2016 година, освен всичко друго, може да се окаже и една от най-силните години за кафената индустрия, защото едва за втори път в историята консумацията е по-голяма от производството в глобален мащаб.

Статистиката показва, че все по-млади хора започват да прибягват до услугите на кафето за ободряване, тъй като динамизирането на живота върви с все по-големи темпове.

В средата на миналия век се считало, че кафето не е подходящо за непълнолетни, но от 80-те започва една тенденция в обратната насока. Така родените през 80-те средно започват да пият кафе, когато са на 17, а децата от 90-те са започнали на 15.

С нарастването на тези статистики идва и настоящият проблем в този земеделски отрасъл и дори необятните поля на Бразилия не могат да задоволят нуждата от кофеин.

Най-голям принос за това имат американците, които са консуматор №1 в света. Именно от тях тръгва и тенденцията все по-често да се търси арабско кафе, защото лесното за приготвяне робуста не дава достатъчно големи добиви.

В САЩ дори има цели административни сгради, в които на ежедневна база се изпиват стотици килограми кафе, за да може служителите да изпълняват по-скоростно и фокусирано служебните си задължения.

Надеждите, за да се възстанови балансът сега са за силен дъждовен сезон в Южна Америка, защото в противен случай през 2017 може да се стигне до криза в кафе-производството, а от там и цените да скочат драстично.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Slash Gear