Шеф за пример

Индийските шефове традиционно подаряват подаръци на служителите си, но малцина може да се сравнят с щедростта на Савджибхай Долакиа, разказва Си Ен Ен. Той е основател на компанията за диаманти Hari Krishna Exports и стана известен с това, че подари на 1700 от служителите си около 1200 коли и 400 апартамента.

Долакиа споделя пред CNNMoney, че късметлиите, на които е направил подаръците, са били избрани сред всичките му 5500 служители, защото са показали изключителни „лоялност, умения и добавена стойност“. Той оценява дареното от компанията досега на около 7.

7 млн. долара.

В Индия в момента е Дивали – най-големият фестивал в страната, време за празненства и подаръци, подобно на европейската и американска Коледа. Работодателите често дават на празника на служителите си бонуси, кутии с индийски традиционни сладки. Но Долакиа, наричан още „най-щедрият индийски шеф“, подарява доста по-големи неща от години.

Той казва, че е дал на трима свои топ служители преди 20 години собствени автомобили и е провел множество програми с дарителска насоченост в компанията от тогава. Преди две години подари 200 апартамента, 400 коли и 500 комплекта скъпи бижута на около 1200 души. Сега компанията, която управлява заедно с тримата си братя, чества 25-годишен юбилей. „Имаме износ на стойност 700 млн. долара в над 70 държави, но нищо не е по-ценно от служителите ни“, казва той.

Скорошно проучване показва, че работещите в Индия предпочитат да получават за Дивали пари или ваучери като подаръци. На трето място сред предпочитаните подаръци се включват технологични устройства и уреди за домакинството. Апартаментите и колите не са обща възможност, но Долакиа вярва, че това са добре похарчени пари. „Не пестя думи да опиша щастието, което виждам в тях и щастието, което чувстваме. Ако правим служителите си щастливи, Господ ще ни прави щастливи“, смята той.