Вси Светии или Хелоуин – празнувайте, каквото ви се празнува

Днес е 31 октомври и това е ден, в който католическият свят чества празника на всички святи хора в историята на религията, които нямат свой собствен ден за празник. Освен това има и древна традиция, с която се почитат мъртвите и страхът от задгробния живот, по-позната като Хелоуин.

Древните келти са първоизточникът на езическия ритуал, в който живите се оприличават с мъртвите и молят за тяхното благоразположение, за да ги пазят от по-висши и зли сили, които върлуват по света. Това много наподобява и ритуалите по нашите земи, където поколенията са измислили кукерството със същата цел, но с тази разлика, че не се викат на помощ мъртвите.

Вси Светии от друга страна е много по-тясно свързан със съвременната религия. Предполагам знаете, че при оформянето на християнството влиятелните личности са изменяли старите езически ритуали и са ги прекроявали по такъв начин, че да пасват повече на вярванията във всевишния. Вместо да се почитат различни свръхестествени божества те биват видоизменени във святи личности, които под един или друг начин са подпомагали разширяването на новата религия.

Каквото и да празнувате днес, трябва да знаете, че е важно наистина да празнувате, а не да се подигравате на вярванията и убежденията на един или друг. Бъдете толерантни към техния начин на живот и се абстрахирайте от различията си, защото с нищо няма да си помогнете, ако се противите, че някой е намерил начин, за да се забавлява. Или се присъединете или прекарайте един нищо и никакъв понеделник пред телевизора вкъщи.

Автор: Десислав Янкулов