Защо ти се ака след алкохолен маратон

Един от допълнителните странични дефекти на алкохола, освен махмурлука, е, че човек не може да излезе от тоалетната на следващия ден. Едни да повръщат, а други да ходят по голяма и малка нужда. Защо мислите, че се получава така? Сега ще се опитам да ви разясня.

На първо място е фактът, че алкохолът е един от най-ефективните дехидратиращи елементи.

Когато той попадне в тялото ни, абсорбира водата, а това поставя организма ни в неудобно положение, водещо до суха кожа, ленивост и (забележете) диария. Да, точно така. Противно на представите ти, че все пак пиеш течност, алкохолът извлича водата от клетките и именно по тази причина дебелото черво се отпуска и те кара често да отскачаш до мъжкия трон.

Друг дефект на алкохола са влиянието му върху нервната система. Чувството за самоконтрол над тялото ви започва да се губи, а от там и способността да задържате физиологическите си нужди, в които влиза и изхождането.

И все пак различните видове алкохол влияят по различен начин на всеки отделен организъм. Произвежданите от зърнени култури алкохол имат по-слабо негативно влияние върху храносмилателната ви система, докато тези, при които се използват плодове, разстройват по-лесно стомаха, а от там и дупето ви.

Виното има особено лоша репутация в това отношение. Не е случайност, че производството на вино е много специфична наука, тъй като недоброто ферментиране на гроздовите зърна може да доведе до смущения в организма ни. При свързване с киселините в стомаха гроздето започва нов процес на ферментация, което е благоприятна среда за развитие на бактерии, а от там и повишаването на газовете. Крайният дефект е отново диария.

Съветът ни е следният: открийте къде ви я мярката и се съобразявайте с нея, за да не страдате на следващия ден и консумирайте алкохол с повече нормални течности, като вода, сок или дори плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода, ако искате да избегнете неприятната неделя върху тоалетната чиния.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Spoon University