Прекалявате ли със захарта ?

В наши дни напълно да се избегне консумацията на захар е практически невъзможно, а е важно да се контролира количеството й.

Лекари от цял свят продължават да изучават вредното въздействие на захарта и я посочват като основна причина за затлъстяването и развитието на други проблеми със здравето.

Американският експерт по фитнес и здравословно хранене Браян Сюки назова 6-те очевидни признака, сочещи прекомерна консумация на захар.

1. Бърза промяна на настроението

Консумацията на захар повишава нивото на захарта в кръвта и провокира чувство за радост.

Когато обаче нивото на кръвната захар падне, настроението се влошава и като резултат човек изпитва силен апетит да изяде нещо сладко, което отново да го накара да се чувства добре.

Този цикъл се повтаря отново и отново, водейки до неумерена консумация на сладко и зависимост от него.

2. Постоянен апетит за сладки храни

Когато консумираме много захар, в мозъка се изработва допамин – невромедиатор, който мотивира човека да постига целите си, да удовлетворява желанията си и своите потребности. Като резултат постоянно ни преследва желанието да изядем нещо сладко.

3. Увеличаване на теглото

Захарта съдържа много калории. Приемът на големи количества от нея може да провокира резистентност към хормона инсулин, което да доведе до отключването на заболявания и качване на излишни килограми.

4. Усещане за „облак в главата“ след хранене

На много от нас им е познато усещането, когато губим способност да се съсредоточим или да формулираме своите мисли. Това усещане често се описва като „облак в главата“. То е признак за рязко понижаване на нивото на кръвната захар. А това по правило се случва няколко часа след прекалена консумация на сладки храни.

5. Проблеми с кожата

Неумерената консумация на захар води до поява на акне, екземи, суха или мазна кожа. Ако кожата ви е чувствителна, като ефект от прекалената консумация на сладки храни, можете да забележите неблагоприятния страничен ефект до няколко дни.

Всички „захарни“ проблеми, свързани с кожата, за щастие, изчезват, когато намалите консумацията й.

6. Намалена вкусова чувствителност

Неумерената консумация на захар влияе негативно върху вкусовите рецептори. Това е свързано с факта, че тези рецептори привикват към захарта, а след това сладките храни ни се струват по-малко сладки. По този начин, за да удовлетворим потребността си от сладко, ние консумираме повече захар.