Какво се случва с тялото ви, след като ядете шоколад

В миналото ацтеките и маите смятали шоколада за лечебен и повишаващ фертилността на жените. В наши дни сладкото изкушение е продукт на една от най-печелившите индустрии в света.

За никого не е тайна, че пристрастеността ни към шоколада е ефект от биохимичните реакции, които настъпват в тялото ни, след като сме хапнали дори и само едно блокче от него. Какви са те?

Шоколадът е два основни вида

Съществуват два основни вида шоколад – млечен и тъмен.

В млечния се добавят захар и мляко, докато тъмният се прави само от какаова маса и какаово масло.

Имайте предвид, че белият шоколад всъщност не е шоколад – той е създаден с помощта на различни масла и не съдържа какао.

Млечен шоколад

Една порция подобен тип шоколад съдържа приблизително 230 калории, 23 гр захар, 13 гр мазнини – 8 от които са наситени, и 75 гр натрий.

Благодарение на високото му съдържание на захар, веднага ще усетите сладостта на езика си. Онова, което няма да почувствате веднага, е покачването на кръвната ви захар – което, според експертите, може да отнеме от 5 до 15 минути.

Тъмен шоколад

Тук не се съдържат големи количества захар, така че ефектът върху нивото на кръвната захар не е толкова осезателен. В 85 процента тъмен шоколад има приблизително 210 калории, 18 гр мазнини – 11 от които са наситени, както и 3 гр захар.

Промени

Когато ядете един от двата различни вида шоколад, незабавно усещате сладост или горчивина. Смята се обаче, че колкото и да са различни тези вкусове, и двата водят до чувство на комфорт и удовлетворение.

След 5 до 15 минути захарта в млечния шоколад, която е прост въглехидрат, се превръща в глюкоза и бърз източник на енергия. В зависимост от нивото на активност през следващия час, покачването на кръвната захар означава и покачване на нивата на енергия. Трябва да знаете обаче, че когато нивото на глюкозата падне, и нивото на енергията ви ще се срине.

Последствия

Спадът на нивото на кръвната захар предизвиква чувство на летаргия, след като сте хапнали млечен шоколад и ефектът му се е изчерпал.

Ако ядете тъмен шоколад обаче, обикновено чувството ви за глад отшумява поради по-високото съдържание на мазнини.

Въпреки че учените все още спорят, смята се, че консумацията на шоколад ни кара да се чувстваме така, сякаш сме влюбени. Според изследванията това усещане може да се дължи на наличието на естествени ензими в какао, които предизвикват повишаване на допамина – хормон, който влияе на настроението ни.