Три кафета на ден? Не! Има по-добри начини да сме енергични

Чувствате се уморени, разсеяни, флегматични? И това се случва често през работния ден?

Нормално е през есента, или след дълги и сити празници, както и след дълги периоди на много работа без почивка, да има енергийни спадове. Но забравете за тройните кафета и вместо това, опитайте тези 10 простички техники за успех, изброени от сп. Inc.  Натовареното ежедневие ангажира изцяло съзнание на хората и понякога те просто забравят за малките неща, които могат да ги заредят с енергия.

Ето и съветите:

Започнете деня с тренировка

Може би си мислите, че тренировката в началото на деня ще ви измори? На практика, обаче, ако първото нещо за деня е да накарате кръвта да се раздвижи, това ще ви зареди с енергия за целия ден.

Не забравяйте за закуската – тя е най-важното гориво, което ще ви дава сили да преминете през деня и да го завършите удовлетворени и не крайно изтощени.

20-минутна зареждаща дрямка

Със сигурност никой не иска колегите да го видят, че дреме на работното си място, но проучвания показват, че кратката дрямка може да зареди човек с енергия за целия ден. В действителност, вече има работодатели в Щатите, които осигуряват условия и възможност за дрямка на своите служители като оборудват специални стаи за почивка в офисите. В зоните за отдих често има и различни типове столове за масаж или релакс.

Освободете се от вътрешното озлобление

Целият емоционален багаж, който натежава ден след ден, трябва да си отиде. Всички имаме такъв. Независимо дали това е неприязън, която изпитваме към някой колега, или друг проблем, който няма нищо общо с работата, силните емоции може да бъдат разсейващи и да изсмучат енергията. Понякога си мислим, че можем да игнорираме чувствата си, но често просто ги прикриваме. Това отнема голяма част от енергията ни. Направете си списък с нещата, които ви тормозят вътрешно и отделете нужното време на разрешаването и преодоляването на всяко едно от тях, докато не успеете да ги разчистите напълно. Много скоро след това ще се почувствате, че сякаш някой е добавил минути към часовника всеки ден.

15-минутна почивка за смях

Смехът е естествен енергетик. Ендорфините, които се освобождават при кикотенето, са същите като тези, които се освобождават по време на физическа тренировка. Може да се абонирате за сайт с вицове на деня, или куриози от YouTube, или някакви други забавни клипчета. Общувайте по-често и с колеги, които са ведри и имат чувство за хумор. Така бързо ще заредите цялата обстановка със свежест и ще помогнете на всички околни да се чувстват добре до края на деня. Перфектният момент за това е следобед, точно когато идва класическият следобеден спад на тонуса.

15-минутна разходка

Понякога единственото нещо, което ни трябва, за да презаредим е просто да станем и да излезем. Няма значение дали навън е топло, студено или вали дъжд. Ставането от компютъра и стола носи свежа енергия за тялото и мозъка. Когато излизате, не забравяйте да си оставите и телефона в офиса. Разтегнете се, дишайте и просто повървете на свеж въздух, за да се почувствате като нови.

Прочетете нещо интересно и забавно в обедната почивка

Едно малко бягство прочиства съзнанието и възвръща енергията. Кратките разкази са идеалното решение за обедна почивка. Те са не само интересни, но това, че можете да завършите четенето на един разказ по време на обедната почивка, ви дава чувството за завършеност, което приповдига настроението, дава малка доза увереност, която ще е много полезна при справянето с останалите предизвикателства до края на деня. Може да опитате и с някой класически автор, като Марк Твен или Ръдиард Киплинг – така ще почувствате, че правите нещо смислено с времето си.

Разрешавайте всеки конфликт с шефа и колегите си

Тревогите покрай някой конфликт може да заемат цялото ви внимание и много скоро да ви изтощят. Не задържайте нищо в себе си. Изправете се лице в лице с проблемите. Ако сте достатъчно отговорни, съпричастни и дипломатични в подхода си, това може да ви доведе до една по-силна връзка, която да направи дните ви по-лесни и да може да им се насладите.

Направете нещо хубаво за някого

Много е зареждащо да мислите за някой друг. Актът на даряване и съпричастност приповдига настроението по естествен начин и, разбира се, благодарността също действа стимулиращо. Опитайте този простичък трик – да правите малки жестове към различни хора всеки ден в продължение на една седмица. Ще бъдете учудени от резултата.

Обадете се на приятел, отделете 15 минути за чат със скъп човек

За някои хора няма нищо по-зареждащо от връзката с добри приятели. Дали ще се обадите на някой скъп човек просто да чуете как е, или ще му споделите нещо, което ви мъчи, това ще ви даде сили и нужната подкрепа да продължите битките си. И най-хубавото е, че в този случай и вашият приятел ще се почувства по същия начин.

Сигурни ли сте, че харесвате работата си?

Ако си мразите работата, тогава никое от предложенията по-горе, нито конските дози кофеин, ще ви помогнат да се почувствате достатъчно тонизирани, за да преминете без проблем през постоянния стрес на работните дни. Тогава това, което трябва да направите, е просто да намерите начин да ви плащат за това, с което ви е приятно да се занимавате. Не е нужно да правите себе си и всички останали около вас нещастни. Животът е твърде кратък и само от вас, зависи дали ще се наслаждавате на всеки един ден от него.

Автор: TheM; Източник: Manager.bg