150 години от пускането на първата жп линия в България

Навършват се 150 години от пускането на първата железопътна линия в България – пътя Русе – Варна.

150 години железните пътища на България са безценен национален капитал, създаван десетилетия наред с невероятни усилия и най-вече физически, които ги превръщат в един от символите и синонимите на държавата и държавността по нашите земи. Това коментира инж. Милчо Ламбрев, генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), пред агенция „Фокус“.

По думите му през последните години НКЖИ, съвместно с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, благодарение на европейските програми и национално финансиране, изгражда „гръбнака на модерната, бърза и сигурна железопътна инфраструктура“.

Инж. Ламбрев припомни, че само по време на войните са построени над 800 км нови железни пътища у нас. „За строителството на железопътната линия Русе – Варна се съобщава още на 1 декември 1856 г. в „Цариградски вестник“. Този железен път ще се нарича „Императорски турски железен път“. Най-голямо внимание към строителството на железопътната линия Русе – Варна се обръща през 1864 г., когато в Русе идва Митхад паша, чрез когото Турция иска да изпробва идеите си за новата държавна реформа”, обяснява той.

По трасето на първия железен път се е работило едновременно от двете му крайни точки към средата. „За една година са построени около 150 км от пътното платно от Русе до Разград и от Варна до Нови пазар. На 7 ноември 1866 г. Митхад паша пропътува разстоянието от Русе до Варна и обявява линията за открита. Тази дата може да се смята за начало на железопътното дело в България”, отбелязва инж. Ламбрев.