Можеш ли да отслабнеш без спорт?

Колкото и глупаво да звучи, отговорът е – да! Естествено, резултатите ще се отразяват на кантара и сантиметъра, макар фигурата и тонусът ви да не се подобряват. И все пак съм длъжен да се съглася с теорията, че има и други начини човек да влезе в старите си дрехи.

Допитахме се до Станимир Михов, за да ни каже, какво може да се направи по темата. Той, естествено, ни предложи подробен анализ и съвети, с които излишните килограми ще започнат от само себе си да се топят, въпреки че човек отказва да стигне до фитнеса по една или друга причина.

Ето и промените, които можете да приложите за самите вас:

  • Отървете се от сладкото и мазните закуски – Хората с наднормено тегло най-често обичат да похапват чипс и пуканки пред телевизора, когато минат през кухнята хапват по някоя сладка или десерт, а сутрин в бързането си за работа си взимат баничка по пътя. Това са все навици, които с лекота ви помагат да трупата килограми. Заменете ги с други видове храни, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести изделия и ще усетите разликата.
  • Хранете се по-честно, но по-малко – Трупането на излишни мазнини в организма ни става, когато той не може да усвои енергията, която му доставяме с храната си. Затова е добре да разделим трите си задължителни хранения през деня на пет или шест такива. Дори да запазите количеството калории, които приемате, те ще се усвояват по-лесно от организма ви, защото ще давате повече време на стомаха, за да ги преработи. Така коремчето и любовните дръжки ще започнат бавно, но сигурно да линеят.
  • Зрителна измама – Науката е доказала, че проблемите с храненето са въпрос на зрително възприятие. Затова диетолозите често дават един съвет на своите пациенти, че трябва да заменят широките и дълбоки съдове в домакинството с тесни и плитки такива. Едно и също количество храна в различни по големина чинии може да изглежда по различен начин. Малката чиния ще ви помогне да се засищате с очите си, докато голямата ще ви накара да сложите още малко мусака в нея.
  • Никога не пропускайте закуската – Проблемите със затлъстяването най-често се коренят в пропускането на закуската и наваксването на храненето по време на обяда. Както по-горе ви казахме, по-важно е да се храните често, но по малко, отколкото рядко, но по много. Започвайте сутрините си, освен с кафе, и с ябълка, банан или пък някакъв лек сандвич.

    Топла вода с лимон,  за да кажете на организма си,  че е време за работа

    Топла вода с лимон, за да кажете на организма си, че е време за работа

  • Пийте топла вода с лимон – Първите няколко сутрини с подобен старт ще ви се струват отвратителни, особено ако сте свикнали да си правите двойно кафе със сметана и захар. Но ефектите са коренно различни и изцяло в полза на водата и лимона. С една чаша сутрин преди закуска давате шанс на организма да се събуди и да повиши метаболизма ви, с което да се завиши и тонуса, за да сте по-продуктивни през деня.

    Липсата на сън води до трупане на стрес,  а стресът до качване на килограми

    Липсата на сън води до трупане на стрес, а стресът до качване на килограми

  • Гответе сами храната си – В забързания ни живот почти не остава време, за да сядаме в кухнята. От там все по-често прибягваме до услугите на ресторантите за бързо хранене, но не осъзнаваме, че те залагат основно на пържените храни с високи нива на въглехидрати. Неслучайно сандвичът ни е готов минута, след като сме го поръчали. Отделяйте по 30 минути до час на ден, за да приготвяте срами храната си. Така ще сте сигурни във всяка една съставка в нея и ще избегнете преобразуването на трансмазнините, които директно се лепят на ханша и бедрата.
  • Заложете на фибрите – Неслучайно в телевизионните реклами често се рекламират въглехидратни продукти, които са с високо съдържание на фибри. Това е съставка, която се усвоява по-бавно в тялото ни, с което се създава и едно чувство на ситост за по-дълго време. Колкото по-дълго храната остане в стомаха ни, толкова по-добре за резултатите на кантара.
  • Не се лишавайте от сън – Възрастният човек има нужда от 8 часа сън на денонощие. Ако не ги получава, организмът ни започва да трупа стрес, в следствие на който се забавят жизнените процеси, а от там идва и затлъстяването.
  • Избягвайте течните калории – Мнозина не знаят, че голяма част от калориите, които приемаме в ежедневието си, идват от течностите. Газирани напитки, натурални сокове, чайове, кафета и т.н. Всичко това са течности с добавена захар под една или друга форма. Знаете, че захарта е разтворима във вода и именно по тази причина тя сякаш се скрива от очите ни, но бързо се разпознава от организма, който не се свени, а веднага я натрупва в мастната си тъкан.

Автор: Десислав Янкулов Източник: StanimirMihov.com