Почина най-дълго управляващият монарх в света

Той се казваше Пхумипхон Адуняден – крал на Тайланд. Царуването му продължи цели 70 години, след като вчера почина на 88-годишна възраст.

Адуняден се възкачва на трона през 1946 година, за да стабилизира страната след края на Втората Световна Война, когато народът има нужда от здрава ръка, която да им даде посока.

През всичките години на своето управления, той успява да натрупа такова безмерно богатство, че от списание Forbes го определят за най-богатия монарх в света.

Смята се, че състоянието му се изчислява на цели $36 милиарда.

Кралят става баща на четири деца, които се появяват на бял свят през 1951, 1952, 1955 и 1957. Това са принцесите Убол Ратана, Маха Чакри Сириндхорн, Чулабхорн Валайлак и принц и настоящ пряк наследник на трона – Маха Ваджиралонгорн. Именно той ще бъде коронясат за новия тайландски крал след едногодишния траур, обявен в страната.

Крал Рама, както е по-известен Пхумипхон Адуняден, е отговорен за някои от най-важните събития в политическия живот на страната си. Най-голямо значение се отдава на момента, в който той налага връщането на демокрацията в Тайланд през 1992. Именно тогава е свалена военната хунта от властта.

Управлението му често минава през преврати в парламентарно отношение, но той винаги съумява да наложи ред и дисциплина, благодарение на които страната му не се разпада от вътрешни конфликти.

Историята ще го запомни, като един от най-мъдрите държавни управници в азиатския свят, който е успял да обедини един цял народ във времена на непрестанни раздори и насилие.

Автор: Десислав Янкулов