Насилието не е само физически акт

В ерата на информационните технологии връзките са се превърнали в нещо коренно различно от това, което са били през годините. Днес мъжете и жените изпитват нужда да обсебват нечии живот, не понасяйки мисълта, че другият може да прекарва приятно времето си при липсата ни. Прекалено често тези чувства се превръщат във форма на насилие, което не осъзнаваме.

В няколко месеца в социалните мрежи тече кампания, обръщаща внимание именно на психическото насилие, което упражняваме едни на други с манията за обсебване.

Ако преди най-големият проблем на двойките е бил физическият тормоз, то днес извършваме геноцид над противоположния пол с желанието да сме заедно навсякъде, по всяко време и по всякакъв начин.

Замислете се следващият път, когато току що сте оставили момичето пред тях, а 5 минути по-късно ѝ пишете в социалните мрежи. Фактът, че не отговаря на мига не значи, че отношенията ви търпят негативни промени. По-скоро фактът, че не можете да издържите и 5 минути далеч от нея е деструктивен за връзката ви.

Дайте време и пространство на индивида, за да бъде с останалите хора в своя живот. Всички ние имаме приятели, семейство и колеги, които имат нужда от нас. Не можем да откъснем някого завинаги от миналото му, за да обладаем цялото му съществувание.

Една от тайните на успешната връзка е правото на автономия. Гаджето ни не е кухненски уред или домашен любимец. То е жив човек, който е съществувал и преди нас, както би съществувал и след нас.

Ако наистина толкова много обичате даден човек, осигурете му пространство и време, в което да бъде себе си без задължително да навлизате във всеки един елемент от живота им. В противен случаи упражнявате психическо насилие, което няма да доведе до нищо добро.

Автор: Десислав Янкулов