Ще се завърне ли кошмарът за България тази вечер в Солна

Едва ли има друг национален отбор, който да е предизвикал повече безсънни нощи у българския футболен фен, от шведския. В цялата ни история сме се срещали общо 14 пъти с шведите, като сме били от губещата страна в цели 10 случая и сме отбелязали едва 8 попадения.

България има богата история в мачовете си срещу скандинавската стана. В официалните ни двубои сме постигнали едва една победа и тя е от далечната 1967 година, когато в Солна печелим с 2:0, а в София след месец отстъпваме с 3:0.

Най-неприятните ни спомени с шведите датират от знаменитото американско лято и 10 години по-късно на европейските финали в Португалия. През 94′ падаме на малкия финал с 4:0 от Хенрик Ларсон и компания, а същият през 2004 ни наказа на два пъти в Лисабон за успеха с 5:0 в груповата фаза.

Последните ни два двубоя със скандинавците са от 2005, когато попаднахме в една група с тях за световните квалификации в Германия, а тогава на два пъти отстъпихме с футболната класика – 3:0.

Днес съдбата ни среща отново, като целта пак е Световното първенство, а предпоставките изобщо не са добри, защото състоянието на националния ни тим е плачевно с оглед не само на резултатите, но и на играта, която показват „трикольорите„.

Ако се счита за нормално, че Франция ни напердаши само с 4:1 преди няколко дни, то подобен сценарии срещу Швеция вече би дошъл прекалено, дори за най-големите оптимисти.

Просто не завиждаме на Петър Хубчев, който заварва отбора в отчайващо състояние, особено в защита. На практика ни липсват основни качества, като мотивация от факта, че футболистите представят родината си с националната фланелка, а това е нещо, което никой треньор не би бил в състояние да предаде на своите избраници.

В другия лагер положението е доста по-добро, въпреки първите им дни след отказването на Златан Ибрахимович от тима. Там Яне Андерсон разполага с една интересна основа от футболисти между 22 и 27 години, които изгарят от желание да запълнят празнината, оставена от новата звезда на Манчестър Юнайтед. Никой от тях не играе в тип европейски гранд, но в същото време почти всички са част от клубове, които се състезават в най-добрите първенства. Това най-малкото им дава самочувствие и жажда за успех, особено пък пред собствена публика.

Може да ви прозвучи антипатриотично от моя страна, но смятам, че мачът ни срещу Швеция ще е още по-отчайващ от този срещу „петлите„. С това ще се затвърди тенденцията към епохална катастрофа за футбола ни и на практика няма треньор, който би бил в състояние да го предотврати.

Автор: Десислав Янкулов

Коментари