Щастливите навици на успелите хора

Максимата, че „умните хора никога не са щастливи“ може и да е вярна, но това да си умен и успял не винаги са свързани понятия. Особено в днешния свят, има прекалено много успели хора, които не се славят с високия си коефициент на интелигентност, както и такива с прекалено голям умствен капацитет, които са стигнали до просешка тояга. Няма сега да задълбаваме повече в тази болезнена тема, за да насочим вниманието си повече към щастието. Сега ще ви изброя някои от най-отличителните навици на щастливите и успели хора.

  1. Те се ценят и приемат такива, каквито са – Идеален човек не съществува. Колкото и добре да се справяте на своето поприще, винаги ще има нещо, което да не е наред. Но това в никакъв случай не значи, че трябва да му отдавате такова голямо внимание, че да влияе негативно на живота ви. Истински успелите хора умеят да се ценят такива, каквито са.
  2. Не живеят в миналото или бъдещето – Мнозина философи твърдят, че смисълът на живота е в това да се наслаждаваш на момента. Миналото и без това е в историята, така че няма как да го промените или да преживеете отново. Бъдещето пък винаги крие прекалено много неизвестни, за да е добро място, на което да прекарате живота си. Настоящето е вашето време. Възползвайте се от него, както се възползват успелите хора.
  3. Ценят опита пред притежанията – Притежанията винаги губят от стойността си с времето, докато опитът става все по-скъп с годините. По тази причина наистина е по-добре да цените него пред къщата, колата или парите.
  4. Избират мъдро компанията си – „Човек сам избира приятелите“ – това е поговорка, която всеки трябва да знае и да се придържа към нея. Една от най-големите грешки в живота на човек е погрешният избор на приятели. Мнозина са привлечени от идеята за някого, а не от същността му. Това до някъде е свързано с живота в бъдещето. Споделяйте времето си с хора, с които ви е приятно да го правите, а не с такива, с които би могло да ви е приятно. Разликата е малка, но съществена.
  5. Винаги гледат мащабно на нещата – Фактът, че в даден момент сте на гребена на вълната, не означава, че това е успех сам по себе си. Щастливият и успял човек е наясно, че сегашното му положение е плод на редица събития, свързани със собствения му труд и амбиция. А тези неща винаги са низ от събития, които са довели до настоящото положение. Голямата картинка е именно това – да гледаш на нещата от високо и да знаеш как и защо всяка една част е на мястото си.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Success