Защо бягането може и да не ти помага да отслабнеш

Това е един рядък проблем, от който се оплакват хора, които полагат много усилия на пистата, но все пак кантара продължава да показва едни и същи показатели. Сега ще се опитам да ви кажа няколко причини, поради които може да не постигате очакваните резултати, чрез бягане.

  1. Рутина – Ако това е единствената спортна активност, която практикувате, значи сте достигнали до онзи момент, в който имате два варианта – започвате да отделяте повече време за тичане или започвате да постигате по-добро време за една и съща дистанция.с С други думи – трябва да промените натоварването.

    Ако в продължение на години три пъти седмично пробягвате 5 километра за половин час, прекалено вероятно е тялото ви да свикне с това и да изгаря единствено енергията, която му доставяте, чрез хранене без да топи мастните запаси.
  2. Бягате лежерно – Спортът не е, за да ви е лекичко. Спортът е, за да сте здрави. Това става, като полагате усилия. Ако след бягането ви едва сте пуснали две капки пот на челото, тогава значи не го правите, както трябва, а просто се разхождате. Напънете се малко, като си поставяте времеви цели. Опитвайте се всеки следващ път да подобрявате рекорда си и ще видите, че кантара ще реагира положително на амбицията ви.
  3. Фокусирате се строго върху калориите – Мнозина правят грешката да си пресмятат с точност калориите, които приемат, като така пропускат една голяма част от тях. А и едва ли можете толкова добре да прецените, какво количество енергия изразходвате за едно или друго физическо натоварване.
  4. Бягате прекалено много – Ти едва ли попадаш в тази графа, но все пак има една малка група от хора, която стресират до такава степен тялото си с бягане, че то забавя драстично способностите си за изгаряне на мазнини. Това се превръща в хормонален проблем и е добре да се консултирате с професионален треньор и диетолог, за да решите проблема си.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Greatist