Какво е да станеш внезапно милиардер

Няма спор, че животът ти се променя, когато станеш милиардер. „Все едно си спечелил от лотарията. Няма друг начин да го обясня. Можете да влезете в магазин и вместо да кажете „Колко струва този костюм?“, просто да купите всички костюми“, споделя милиардерът Тод Вагнер.

Той е съосновател на интернет стартъп компанията Broadcast.com, заедно с Марк Къбан, и двамата я продават на Yahoo за 5.7 млрд. долара през 1999 г. „Първата година, разбира се, си щастлив всеки ден“, казва Вагнер.

Милиардерът, който е израсъл в работническия град Гери, щата Индиана, работил в адвокатска кантора, преди да стане интернет предприемач. Когато започнали бизнеса, той не бил на печалба.

„Вложих всичките си пари в Broadcast.com, всичките си спестявания, всичките си 401 000 долара. Получих кредитна линия, преди да напусна адвокатската кантора, защото знаех, че ако напусна, никога няма да я получа. Вложих всичко в бизнеса“, разказва Вагнер в интервю за CNBC.

“Така че започнах като човек с нулево нетно богатство, а преди шест години влязох в класацията на Forbes”, допълва милиардерът. Днес списанието изчислява нетното състояние на Вагнер на 1.6 млрд. долара.

Макар че парите променят живота на хората, те не променят самите хора, смята Вагнер.

„Богатството просто увеличава възможностите ти за развитие“

За него придобиването на голямо богатство след продажбата на Broadcast.com било като „улавянето на светкавица в бутилка“. Сега той е съсредоточен върху даряването на част от богатството си на нуждаещи се хора.

Фондация „Тод Вагнер“ подкрепя десетки програми за младежи в риск – от технологично обучение до осигуряването на възможности за развитие след завършване на училище. Той също така е генерален директор и основател на „Благотворителна мрежа“, която използва технологиите, за да модернизира набирането на средства. До момента фондацията е набрала над 200 млн. долара за благотворителни каузи.