9-годишен завърши гимназия и започва да учи за астрофизик

Запознайте се с 9-годишния Уилям Маилис. Той е на пръв поглед нормално дете, което се интересува от всички неща, които правят децата на неговата възраст. Сред любимите му занимания са компютърните игри, шегите с връстниците си и амбицията научно да докаже, че Господ съществува. Да, това последното е един от многото детайли, които го отличават от 99.

99% от момчетата и момичетата в трети клас.

Уилям е роден в Пен Тауншип, Пенсилвания, в семейството на Питър и Нанси Маилис. Той има по-големи брат и сестра, които са на 26 и 29 години. Разликата им определено е доста голяма, но майка му казва, че „той е нашата 17-годишна изненада“. (Толкова е разликата с батко му.)

С брат му Елиас и сестра му Мариана

С брат му Елиас и сестра му Мариана

Момчето започва да проявява гения си още в първите месеци от своя живот. На 6 месеца вече е започнал да различава цифри, а месец по-късно е изреждал пълни изречения. Все още ненавършил дори две години сред ежедневните му занимания били алгебрата и изучаването на чужди езици, като на 4 вече свободно боравел с гръцки. На 7 пък вече владеем тригонометрия.

Любопитното за такова дете е, че първоначално в детската градина го отхвърлили, защото се провалил на предварителните тестове, които са задължителни в американската образователна система. Причините били, че не разпознавал сивото, като цвят, и не успял да назове термометъра измежду куп с предмети. Баща му се опитал да обясни на учителките, че вкъщи определяли сивото за сянка, а не за цвят, а термометърът, който ползвали, бил от онзи медицински тип, пъхащ се в ухото. Те отхвърлили аргументите му, което наложило експертиза на психолог, занимаващ се с надарени деца. Крайната оценка на лекаря била, че детето е гений и това било официалното му становище за пред детската градина. Естествено, веднага след това те го записали.

На дипломирането си след гимназия през 2016

На дипломирането си след гимназия през 2016

Отнема точно 5 години на малкия Уилям, за да прескочи 14 години образование, включващо детска градина, начално училище и гимназия, като още преди да се дипломира получавал правото да посещава лекции в местния университет Карнеги Мелън.

Днес той е сред най-младите студенти в историята, като в отговор на това казва: „Това не ме притеснява. Свикнал съм вече навсякъде да съм най-малкият.“

Родителите му оставят избора в това отношение изцяло в неговите ръце, тъй като очевидно осъзнават, че детето им разполага с далеч по-голям мозъчен капацитет от всеки друг, когото познават. Точно по тази причина те не са го насилвали, когато е избрал да бъде астрофизик.

Уилям все пак си остава едно чаровно дете,  въпреки таланта,  с който е надарен

Уилям все пак си остава едно чаровно дете, въпреки таланта, с който е надарен

Е, няма как ролята на баща му да не си оказва влияние в целите за живота му, защото все пак г-н Маилис е православен свещеник. Най-вероятно това е и причината Уилям да иска да докаже, че „Космосът е прекалено специфичен, за да бъде плод на низ от случайности и единствено друга висша сила би трябвало да стои в основата му.

Младежът в момента работи по един проект, целящ да докаже, че черните дупки не са супер масивни, както твърдят велики учени от ранга на Алберт Айнщайн и Стивън Хокинг. Дали един ден ще успее да се нареди сред подобни величия, единствено времето ще покаже.

Автор: Десислав Янкулов Източник: People