Честито пълнолетие, Google!

Днес се навършват 18 години, откакто светът за пръв път е припознал Google, като едно от най-революционните открития в интернет пространството.

На 27 септември 1998 година Лари Пейдж и Сергей Брин основават своя компания, която има за цел да улесни хората в опитите им да открият дадена информация, без да се налага собственоръчно да преравят хиляди сайтове.

Тогава двамата са студенти в Станфорд, като едва ли са предполагали, че толкова бързо ще се превърнат в двама от най-богатите предприемачи в света.

В първите си години Google е представлявал апетитна хапка за установени корпоративни гиганти, като Yahoo, които се опитват да ги асимилират, както прекалено често се случва в този бранш.

Пейдж и Брин устояват на изкушаващите предложения, което е и най-смелият и умен ход в кариерата им.

В последствие Google надминава и най-смелите им мечти, превръщайки се в глобален хит, който дори конкурира Yahoo.

С времето YouTube преминава под ръководството именно на търсачката, създадена е електронната поща GMail, а с навлизането на смартфоните е изградена и операционната система Android, която е най-разпространената мобилна система в света.

18 години на пръв поглед са прекалено малко, за да бъдат постигнати велики неща, но Google е доказателството, че е достатъчна една добра идея и достатъчно амбиция, че да устоиш на финансовите акули. Честито да е на отрочето на двамата гении!

Автор: Десислав Янкулов

Коментари