Фитнес етикет – неписани правила

Във фитнеса всеки си мисли, че няма нужда да се съобразява с околните и че той е най-важният в конкретния момент. Да, ама не! Залата е място, на което всички са равноправни, ако ще да си 140-килограмова батка или 45-килограмов смърф. Научете тези прости неписани правила, за да може всички да са щастливи, когато спортуват на затворено пространство.

  1. Използвай по един уред – Има разни чакали, които обикалят залата, все едно всичко им принадлежи.

    Дори да са собственици на фитнеса, няма право да окупират всичко. В такъв случай да затворят и да си тренират сами, а не да правят забележка през две минути на някого, че им е заел уреда.
  2. Винаги питай, дали може да се сменяте – В определено моменти от деня залите се препълват, което е нормално да доведе до струпване на няколко души на един уред. Така контактът помежду ни става неизбежен, а за да има мир и хармония, трябва да си сменим няколко нормални приказки. Ако някой е преди вас на лежанката, попитайте го, дали може да се сменяте, като той почти със сигурност няма да ви откаже, освен ако не е някой себичен задник.
  3. Не закачайте човек със слушалки – Щом някой е решил, че музиката във фитнеса не му допада и иска да слуша нещо по свое усмотрение, нека бъде така. Все пак той не ти натрапва своето мнение. Не ги закачай тези хора, защото не е никак приятно, ако си „в зоната“ и някой вземе да ти говори. Налага ти се да спреш музиката и да му зададеш универсалния български въпрос: „А?!“ Позволено е единствено в краен случай да влизате в контакт с такива хора.
  4. Връщай си тежестите на място – Никой не е длъжен да ходи по теб и да ти събира дъмбелите и тежестите. Откъдето си ги взел, там да ги върнеш. Отнема точно 2-3 секунди, които едва ли са критични, за чиято и да е тренировка. Отделно от това, утре ще е по-лесно да намериш съответните тежести, ако всеки си ги връща своевременно на място.
  5. Не зяпай – Особено неприятно е за жените, които често се смущават от зяпачите в залата. Фактът, че момичето е със спортен сутиен и впит клин не ти дава право да точиш лиги толкова явно по нея. Прибери се у дома и си набий една, но в залата се дръж възпитано и хвърляй по един поглед през 5-10 минути.
  6. Запази ръмженето за балкана – Винаги се намира по някоя мечка, която да озвучава залата със своите викове. Особено неприятно е за всички околни. Да, ясно. Имаш нужда да спазваш някакво дишане, но нужно ли е да го правиш, както мечтата прави, за да изплаши ловеца. Напъвай се там и дишай, но без да привличаш излишно внимание.
  7. Бърши си потта – Нямам предвид само от себе си. Нехигиенично е да оставяш пейките и лежанките целите омазнени от телесните ти сокове. Възпитаните хора винаги носят със себе си по една кърпа, като от едната страна бършат тялото си, а от другата бършат уредите. Въпрос на елементарно възпитание.

Автор: Десислав Янкулов Източник: The Path