Мостът на безсмъртните

Гранитни върхове в причудливи форми, невероятна природа, красиви залези и поразителни височини. Жълтата планина в Източна Азия е наистина нещо, което всеки човек трябва да види. Най-високият мост в света – мостът на безсмъртните, известен още като Huangshan, е разположен именно там. От моста се разкрива спираща дъха гледка към спускащите се надолу склонове, а облаците сякаш докосват върховете на планината.

Със своите над 140 забележителности, отворени за посетители, Huangshan е водеща туристическа дестинация в Китай.

Голяма част популярността си Huangshan дължи на китайското изкуство и литература. Освен вдъхновение за много поети, мостът на безсмъртните и неговите пейзажи често са тема на множество произведения на изкуството в китайската живопис. От времето на династията Тан до края на династията Цин за Huangshan са написани над 20 000 стихотворения, а на негово име е кръстено и училище за живопис. Режисьорът на „Аватар“ – Джеймс Камерън, споделя, че е бил силно повлиян от Huangshan при създаването на измисления свят във филма.

По пътя нагоре към върха, стръмните склонове са осеяни с множество стъпала за изкачване. От едната страна, наречена Южна небесна порта, дори са разположени три дъски, по които човек може да балансира, придържайки се до скалите с помощта на голяма верига. Страхът от височини би бил единственото извинение да не предприемете това вълнуващо пътешествие през Жълтата планина, защото това е нещо, което наистина си заслужава да се изживее.

Автор: TheM; Източник: iskamdaznam.com