„Всичко на този свят е свързано със секса, освен секса. Той е свързан с властта“

Това са думи на един английски автор, чието име може и да сте чували, може и да не сте. Зависи, дали в училище сте прекарвали повече време в час по литература или сте предпочитали да пушите цигари в кварталното кафене. Името му е Уилям Шекспир.

Определено ще ме направите щастлив, ако сте реагирали с усмивка на увода ми, защото това означава, че наистина сте чували това име.

Ако кажете, че сте и прочели нещо от него, тогава ще ме накарате да се гордея с вас, освен всичко друго.

Оставяме настрана личното ми отношение към читателите, за да разгърна тема, която се вдъхнових, за да ви напиша в следните редове.

Огледайте се наоколо. Сексът е навсякъде около нас. Пускаме телевизора и там виждаме поредния случай на изнасилване, което си е една неособено приятна форма на секс. Пускаме си случайно видео в YouTube, а в него танците са нещото, на което трудно обръщаме внимание, защото от екрана очакваме всеки момент да изпадне някоя цица или къдрав косъм. Разглеждаме някоя страница в интернет, пък там всеки втори материал е за сексуалния нагон на двата пола и съвети за по-качествен секс. Та, дори уж свободните от еротика социални мрежи, бълват терабайти със снимки и клипове на мъже и жени, които демонстрират най-интимните си части със същата лекота, с която си казват името. (Благодаря ти Ким Кардашиан!) Сексът е буквално навсякъде и във всичко около нас.

Една от най-нашумелите теми не само днес, но и в последните няколко години, е темата за детската бременност. Колкото и лесно да си мислим, че една жена забременява от мъж, този физиологичен процес е доста по-труден и сложен. Двойките, които искат да си направят деца, обикновено имат нужда от десетина опита, докато поне един от плуващите войничета достигне до яйцеклетката и я оплоди. Казвам ви това, за да си направите сметка, колко секс всъщност правят непълнолетните и малолетните, щом статистиката не спира да расте с бременните момичета в ранна детска възраст. Очевидно и те предпочитат компанията на някой батко в леглото им, отколкото тази на плюшеното мече или куклата Барби.

Но ето, че достигнахме до момента, в който да разберем, защо всъщност само сексът не е свързан със секс, а с власт. Какво търси едно 15-годишно невинно момиче в обятията на 20-годишен разгонен младеж? Търси начин, за да наложи себе си в обществото, ето какво! Тя съзира възможност в това да се отскубне от родителския фактор, тъй като според нея „вече е голяма и може да се грижи сама за себе си“. Хайде, не се правете, че вие не сте мислели същото на нейната възраст! Просто майка ви и баща ви са знаели, че „боят не оправя, но помага“. Пубертетът е един такъв труден период, в който се изисква налагане на контрол с твърда ръка. Буквално!

Wired Mert & Marcus

A photo posted by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on


Да се върнем сега на не толкова болната тема със звездите в социалните мрежи. Защо всъщност Ким Кардашиан е толкова известна? Нито е певица, нито е актриса, нито е модел. Фактът, че се снима навсякъде не я прави нито едно от изброените. И все пак е сред най-популярните звезди в света. Каква е причината? Сексът! Всички разбраха за нея, когато уж случайно излязоха няколко видеа, в които се чука с надарени цветнокожи господа. Психологическата теория, че, щом те чукат, значи са те подчинили, тук намира неоспоримото си опровержение. Не гърчавият нерез от видеото стана известен след това, а именно Кими, за да можем днес да говорим за нея, като за жена, разполагаща с властта да ръководи живота на близо 90 милиона последователи в Instagram.

Ами сексът в YouTube? Така и така сме близо да Кардашиан, нека поговорим за съпруга ѝ – Кени Уест. Той очевидно се смята за рапър №1 на нашето време, но не благодарение на певческите си и лирически възможности, а на скандала, с който борави толкова умело. На практика няма негово видео, в което да не виждаме секси тела да се кършат в еротични пози, за да отвличат вниманието от несвързания текст и стереотипния ритъм.

В интернет и телевизията нещата стоят по абсолютно същия начин. Заглавията със сексуален характер са най-продаваните в търговията с информация. Статистически погледнато хората биха обърнали внимание много повече на заглавие от рода на „Сексбомба си отряза косата, защото ще сменя гаджето“, отколкото на „Осъществихме първия в историята контакт с извънземни“. Всичко това е с една-едничка цел – власт, породена от секса.

Оказва се, че Шекспир наистина е бил прозорлив човек, който много добре е можел да разчита света и то не само около себе си, но и за поколения напред. Мъдър човек! Чудя се, защо толкова рядко го канят в реалити предавания?

Автор: Десислав Янкулов