Как да си обелиш вареното яйце без да го убиваш от чопкане

Първо нека обясним на кратко, защо варените яйца са толкова трудни за белене, преди да стигнем до няколкото полезни съвета за по-ефективно махане на черупката

Яйцата са с високо съдържание на протеин, като той е синтезиран най-вече в белтъка. При термална обработка протеините коагулират, което в превод означава, че преминават от течно в твърдо състояние, контактувайки с черупката. pH-то на въпросната черупка също играе роля, защото киселинността на протеините става лепкава, щом се допре до твърда повърхност под влиянието на висока температура.

Ето ви сега и няколко полезни съвета, за да изиграете физическите закони, когато си приготвяте полезна протеинова закуска с варени яйца:

  • Добавете яйцата след като заври водата – Тук вече няма да влизаме в научни подробности, защото по-важни са резултатите.

    Почти не познавам човек, който да изчаква водата да заври и едва тогава да си добави яйцата. Всички ги слагат на котлона още в началото със студената вода, защото не им се занимава да стоят неотлъчно до котлона. Правилната схема е да се изкача водата да кипне и след това с гевгир или лъжица да се пуснат яйцата вътре. Варите ги, според личните си предпочитания за рохко или твърдо, а след това ги слагате под студена течаща вода, за да се охладят скоростно. После в 95% от случаите черупката ще пада с лекота.
  • Варене на пара – Това е метод, който изисква малко по-специални готварски прибори от обикновената тенджера, но пък е също доста ефективен. Той отнема повече време, което спомага за по-качественото варене. Отново е препоръчително яйцата да минат през студената вода в последствие.
  • Не варете пресни яйца – Причината тук се крие в pH-то. Колкото по-старо е едно яйце, толкова по-твърда е черупката му, а колкото по-твърда е черупката, толкова по-трудно протеините залепват за нея. Но, когато ви казвам да ползвате по-стари яйца, знайте, че нямам предвид престояли мътоци от предния Великден. Годността на едно пилешко яйце е около месец. Яйцата, които е добре да ползвате за варене, трябва да са на възраст между 2 и 3 седмици.
  • Добавете сода за хляб – Содата действа, като втвърдител. Респективно, тя повишава pH-то на черупката, което е интересен трик за състаряване на пресни яйца. Ако баба ви си гледа кокошки и ви праща по една кора яйца всеки месец, от вас се изисква само да си купите малко содичка, за да си решите проблема с крехките домашарки.
  • Размачкайте яйцето с длан – Това е техника, която мнозина ползват, но има малък ефект, ако не сте приложили някой от горните методи. Препоръчваме само в случаите, в които сте се съобразили с предходните съвети, защото иначе ще е все тая.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Greatist