Животът на нашата планета е базиран почти изцяло на водата. На практика нищо не би могло да съществува, ако поне в частица от своите молекули не съдържа вода, а, ако трябва да сведен нещата до човешкия вид, водата съставлява цели 70% от съществуванието ни. Това категорично я прави най-важния елемент в живота ни.
Но с водата има един друг голям проблем.
Колкото и статии да прочетем, че на ден трябва да приемаме по 2-5-10 литра вода, на практика ни е почти невъзможно, да поддържаме подобен режим, та дори в масовия случай има хора, които едва гаврътват по една чаша на ден.
Но парадоксът е, че все пак са живи, нали? Как тогава поддържат въпросните 70% съдържание на вода в организма си? Отговорът е в храната и точно това е алтернативният начин, за да си набавяте нужната хидратация.
Преди да ви кажа в коя храна колко вода има, държа да отбележа, че абсолютно нищо не може да измести на 100% живителните свойства на чистата питейна вода и не се заблуждавайте, че с трикове ще можете да водите здравословен начин на живот.
- 100% съдържание на вода – Вода
- 90-99% – Мляко, ягоди, маруля, целина, краставици
- 80-89% – Плодов нектар, кисело мляко, ябълки, грозде, портокали, броколи
- 70-79% – Банани, авокадо, сирене, картоф, царевица
- 60-69% – Паста, бобени растения, сьомга, сладолед, пилешки гърди
- 50-59% – Телешко, кренвирши, свинска пържола
- 40-49% – Пица
- 30-39% – Сирене чедър, багета, хляб
- 20-29% – Луканка, торта, бисквити
- 10-19% – Масло, стафиди
- 1-9% – Орехи, фъстъци, крекери
- 0% – Олио, захар
Автор: Десислав Янкулов Източник: Nutrition Review