След 50 години в университетската библиотека той ѝ дарява $4 милиона след смъртта си

Запознайте се с „необичайния джентълмен„, както го наричат колегите му от университета в Ню Хемпшир. Името му е Робърт Морин и това е историята на неговия необикновен и странен живот.

Г-н Морин прекарва почти цялото си съществувание в университета, като през 1963 го завършва с диплома за библиотекарство. От тогава той започва и работа в учебното заведение, където прекарва цели 50 години.

Колегите му го определят неслучайно за „необичаен джентълмен„, защото той на практика живее живота на човек, закърмен с писмото.

Робърт няма съпруга и респективно няма и деца. През годините заплатата му в по-голямата ѝ част отивала в спестявания, като дори за храна и дрехи той не харчел почти нищо. Облеклото му винаги било обикновено, като за библиотекар, а в менюто му обичайно влизали сандвичи със сирене и полуфабрикати от микровълновата.

Едуард Мълън е един от близките колеги на Морин, който споделя за него следното:

Морин имаше страст към гледането на филми и в периода 1979 до 1997 той бе изгледал над 22 000 видеа. След това той се отдаде напълно на книгите. Четеше в хронологичен ред всяка една книга, публикувана в САЩ от 1930 до 1940, изключвайки детските книжки, мемоарите и книгите за готварство и технологии. До деня на смъртта си той бе прочел 1938 заглавия, което е и годината на неговото раждане.

Малко преди смъртта си Морин се пенсионира, тъй като вече не се чувства в състояние да работи, каквото и да било. В деня на смъртта му е открито завещание, с което дарява всичко на библиотеката, в която е изкарал почти целия си живот. Това се равнява на около $4 милиона, всичките от които спестени от заплати.

В очите на едни това може да е един пропилян живот, но за самия Робърт Морин съществуванието му е намерило смисъл, олицетворен в изкуството на киното и писмото.

Автор: Десислав Янкулов Източник: The Boston Globe, цитиран от Business Insider