Пазарувай на старо

Въпреки, че вече много не се говори за финансовата криза, тя далеч не е отминала. Тепърва икономиките на големите държави започват да прохождат, а чак след това идва ред на средните и малки такива, като ние определено влизаме в последната графа. Затова е добре човек да не се отпуска прекалено, ако се е видял в някой лев в последно време. За целта трябва да ви дадем няколко полезни съвета за харчове, с които ще спестите малко пари, но в никакъв случай няма да е за сметка на качествената ви покупка.

Какво можем да си позволим да купим на старо:

  • Фитнес уреди – Тук говорим за тежести и щанги. Килограмите са си килограми, без значение дали ще са на седмица, месец, година или декада. Целта им е да ви помагат да спортувате, така че, ако не държите собствен фитнес салон, значи е безсмислено да давате двойно и тройно повече пари за нещо, което можете да го вземете на старо.
  • Електроника – Тук вече не говорим за уреди втора ръка, а за такива, които не са последен писък на технологичната мода. Това неслучайно е най-динамично развиващия се бизнес. Ако в днес на пазара излиза новият iPhone 7, то шестата серия на смартфона мигновено губи около 30% от стойността си, нищо че все още има милиони неразпечатани бройки в складовете и магазините. Инвестицията в стар модел има много логика, защото по никакъв начин не правите компромиси с качеството, а единствено с модата. Това все пак е грозна дума, когато говорим за технологии.
  • Обзавеждане за офис – Ежедневно не само у нас фалират различни малки, средни и големи фирми, като малко след това именно те започват да разпродават инвентара си, за да покрият поне малка част от инвестициите. Риск от подобно стечение на обстоятелствата винаги има, така че е добра идея, ако ще обзавеждате офис, да го направи с мебели втора ръка. Естествено, няма да купувате столове със скъсана тапицерия и счупени бюра. Просто се поразровете в съответните магазини и обяви и ще видите, че има достатъчно рентабилни варианти.
  • Велосипеди – Тук личните ми предпочитания са малко по-различни, но все пак осъзнавам, че е добра идея да се инвестира в използвано колело, ако това хоби не ти е наистина страстта на живота. Напоследък забелязвам една тенденция, че хората все по-често се качват на велосипеди, като сезонните капризи по нашите ширини позволяват използването им в продължение на 4-5 месеца. Замислете се, дали е добра идея да дадете 1000 лева за нещо, което стои в гаража през по-голямата част от годината, или е по-добре за същото да дадете 500-600 лева?
  • Книги – Миризмата на нова и чиста хартия може да е много приятна, но дали това удоволствие си струва 30-40 лева? По-скоро не. Литературата е едно от задължителните неща в живота на човека, но това не значи непременно, че трябва да се харчат десетки левове всеки месец за нова книга. По пазарите е пълно с класики и сравнително нови заглавия, които са в пъти по-евтини. Е, ще ти се наложи да изчакаш около година за новата книга на Дж.Р.Р. Мартин, но нали и без това чакаш по толкова за новия сезон на сериала по неговите творения.

Автор: Десислав Янкулов