Имот под наем без наем

Макар да звучи малко парадоксално, оказва се, това е реална кампания, която и в този момент се развива в България. Идеята е хора с изоставени и непотребни имоти да помагат на други, които имат нужда, но нямат възможност. Сега ще ви разкажа малко по-подробно, пък токи виж решите да се включите под една или друга форма.

Името на тази кампания наистина е това – „Имот под наем без наем„. У нас в продължение вече на десетилетия наред се откроява една ясна тенденция на обезлюдяване на селските райони. Младото население избира динамиката на града пред спокойствието на село, с което биват изоставени не просто една или две къщи, а цели села. От това страда сериозно икономиката на страната ни, която винаги се е славела със силно земеделие и животновъдство, които са отрасли само и единствено за селските райони.

Нивата на бедността у нас са достатъчно големи, че да има десетки хиляди души, които имат нужда от стабилна основа в живота си, за да могат да се измъкнат от това си положение. Други пък обричат бащините си къщи на погром, само защото са избрали да търсят късмета си в големия град или дори в чужбина. Хитрото решение на двата проблема е в „Имот под наем без наем„.

Но има и един друг проблем, в който се намесваме редколегията в медиите. Достъпността на бедните хора до електронни медии е доста ограничена, което създава допълнителна пречка за популяризирането на кампанията. Ние осъзнаваме силните и слабите си страни и затова ви апелираме към това да се включите по свой си начин, ако смятате, че идеята е добре. Не е нужно непременно да предлагате свой имот. Достатъчно е да разпространите мълвата и да помогнете на хората в нужда, давайки им нужната информация.

На ваше разположение оставяме координатите на уеб-страницата на „Имот под наем без наем“ – http://beznaem.com/, и facebook-страницата на кампанията – „Имот под наем без наем.

Това, което се изисква от наемателите, е да спазват някои прости правила, като това да се грижат за имуществото, сякаш се грижат за свое, а от друга страна наемодателите ще получат така нужната грижа за имотите си, за да не тънат в разруха, а да им бъде вдъхнат отново живот. Съветваме двете страни да изготвят договорни отношения при нотариус, за да не се стига до типичните проблеми, които биха опорочили тази благотворителна практика.

Автор: Десислав Янкулов