Как Уорън Бъфет вижда нещата от живота

„Най-успешният инвеститор на 20-ти век“ – като такъв е известен Уорън Бъфет. Той навърши вчера 86 години.

Бъфет е прочут филантроп, бизнес магнат. Като главен изпълнителен директор и акционер на Berkshire Hathaway и личност, която винаги попада в класациите на най-богатите хора на планетата, той е интелигентен, наясно с бизнеса и ловък.

И все пак „Оракулът на Омаха“ е известен със своята пестеливост и респект към разумните и стойностни инвестиции. Човек, който се е заклел да дари 99% от имуществото си. Бъфет е доказателство, че понякога старомодните методи работят успешно.

Вижте на какво може да ни научи той за лидерството, мъдрите ходове, скромността и живота.

За безусловната любов

„Баща ми вярваше в мен. Онова, което получих от него, е безусловна любов, а тя е нещо велико на този свят… Независимо какво правех, той стоеше зад мен. Нямаше значение колко пари изкарвах. Той просто ми казваше: „Стреми се да даваш най-доброто от себе си във всичко, което правиш”.

За знанието кога да се откажем

„Ако попаднете в пробита лодка, усилията, положени за прехвърлянето в нова биха били по-продуктивни от опитите да закърпите старата”. Иначе казано, не бъдете прекалено упорити, трябва да знаете кога да се откажете. Не всеки проект си струва да бъде спасен.

За закъснелите преценки

„В света на бизнеса, огледалото за задно виждане винаги е по-чисто от предното стъкло“, отбелязва Бъфет. Това важи за всички аспекти от живота. Но спрете да се вторачвате в това огледало, след като вече сте извлекли необходимите поуки. Продължете напред, независимо колко неясен е пътят.

За богатството

„Не работя, за да трупам пари. Работя, защото обичам това, което правя. Нямам полза от богатството, но обществото има. Просто нещата се стекоха така, че аз съм собственик на голям бизнес, който генерира огромни печалби, когато работя усърдно”. Бъфет никога не се е вълнувал от луксозни вещи и все още живее в скромната къща, която е купил за 31 500 долара през 1958 г. В икономиите, които прави, влизат яденето на хамбургери от McDonald’s, пиенето на черешова кола и презрението му към технологиите – компютри и луксозни автомобили.

За глупавите грешки

„В средата на 90-те купих компания, наречена Dexter Shoe, за $400 милиона. Накрая стойността й падна до нула. А навремето платих $400 милиона от капитала на Berkshire Hathaway, които сега вероятно щяха да се равняват на $400 милиарда. Но съм вземал много глупави решения. Това е част от играта. Всеки успял човек е допускал грешки и това е хубаво. Всяка спънка е възможност да си извлечем поука и да имаме едно наум за следващия път, в който решим да подходим по същия начин”.

За риска

„Рискове възникват, когато не знаем какво правим“, казва Бъфет, което значи, че имаме два избора. От една страна, може да поемате големи рискове, а от друга – да разберете какво трябва да направите, да подходите внимателно и да сведете рисковете до минимум. Очевидно е, че вторият вариант е най-добър, но, за нещастие, не води до голямо удовлетворение. Загърбете мечтите си за седемцифрени печалби, докато не се научите да контролирате рисковете.

За репутацията

„Нужни са 20 години, за да си изградите добра репутация, и 5 минути, за да я съсипете. Ако се замислите над това, ще правите нещата различно“.

За хората

„Движете с хора, които са по-добри от вас, и няма да имате друг избор, освен да се усъвършенствате. Ако се обграждате с личности, които се държат по-лошо от вас, те не след дълго ще ви завлекат надолу”.

За времето

„Трябва внимателно да контролирате времето си, а това е невъзможно, ако не казвате „не”. Не можете да позволявате на другите да определят действията ви”.

За живота

„Много е важно винаги да живеете живота си според вътрешното си табло с резултати, а не според външно такова. Кое бихте предпочели – да ви смятат за най-добрия любовник в света, но вътрешно да знаете, че сте най-лошият, или да знаете, че сте най-добрият, дори когато другите ви смятат за най-лошия?”.