Осло забранява автомобилите до 4 години

Норвегия, едно то най-приятните места да прекараш старините си, е на път да стане дори още по-приятно.

До 2019г Осло ще се отърве от частните автомобили, за да направи място за 60км нови велоалеи и допълнителни опции за градски транспорт. С популация около 650 000 души, изключително подреденият град служи като правителствен и икономически център на Норвегия.

Други европейски градове вече са експериментирали с ограничаване на автомобилния трафик за намаляване на замърсяването на въздуха.

Мадрид въведе забрана за преминаване на автомобили на чужди жители, а Милано предлага ваучери за обществения транспорт на онези, които са се отказали от колите си. В Лондон пък има солени такси за шофьорите, които не се предвижват с електрически автомобили. Амстердам – град с толкова много велосипеди, че няма място за паркирането им – също се опита да забрани колите в центъра за кратки периоди.

И стигаме до Париж. Освен че въведе забрана за дизеловите автомобили в центъра и ограничи трафика в периодите, когато въздухът е твърде замърсен, Градът на светлините въведе цял ден без автомобили през миналия месец. Резултатът беше сюрреалистичен, зловещ и напълно невероятен.

2
Париж без коли

Всички тези усилия обаче бледнеят пред това, което беше обявено в Осло – намерението на града да се превърне в първата европейска столица без автомобилен трафик в центъра си.

Разбира се, ще има изключения. Автобусите и трамваите ще останат в центъра на Осло. Специален превоз ще има за инвалидите. Колите, които трябва да преминават през центъра, за да зареждат магазини, ресторанти и други бизнеси също ще получат разрешение – именно бизнесмените бяха най-големите противници на забраната.

Както съобщава The Guardian, макар само 1000 души да живеят в самия център на Осло, повече от 90 000 работят там. 11 от 57-те най-големи търговски комплекса също се намират в бъдещата свободна от коли зона.

Зад всичко това стоят конкретни цели и срокове. Забраната за частни автомобили в центъра на Осло е част от по-голям план за намаляване на вредните емисии с 50% до 2020г в сравнение с нивата от 1990г.

Извън центъра, градските управници се надяват да намалят автомобилния трафик в целия град с 20% до 2019г и с 30% до 2030г.

Вероятно най-впечатляващото тук е бързината, с която се случва всичко. Четири години е доста малък период, особено за скандинавска нация, която обикновено оперира много по-бавно и премерено. Да не забравяме, че там ТВ зрителите застават пред екраните, за да гледат 18 часа как сьомга плува срещу течението.