ЕС наложи рекордна данъчна глоба на Apple

€13 милиарда ще трябва да бъдат върнати на правителството в Ирландия от страна на американския технологичен гигант Apple в следствие на търговията им на територията на страната от Европейския съюз.

Години наред Apple са се възползвали от данъчни облекчения, което е било извършвано напълно незаконно на територията на Съюза. Правилата тук гласят, че не бива да се толерира една компания спрямо друга и всички трябва да бъдат мерени под еднакъв аршин.

В своя защита от американска страна използват статистиката за наетите европейски граждани в производството и търговията на всеки един сегмент от портфолиото на технологичната компания.

Те смятат, че трябва да се вземе предвид абсолютно всяка една подробност в този казус и да се зачетат местните закони в Ирландия, които са и поводът за този раздор.

В случай, че от ЕС наложат волята си, Apple ще поставят рекорд за най-голяма данъчна глоба в историята. Предходният лидер в тази класация е френското енергодружество EDF, което през 2015 трябваше да върне данъци в размер на €1.4 милиарда. Американците ги грози десетократно по-голямо наказание.

Автор: Десислав Янкулов Източник: Business Insired