25 години интернет!

Вчера се навършиха 25 години от пускането на Глобалната Мрежа в експлоатация, за което трябва да благодарим на Тим Бърнърс-Лий – учен от Англия, променил света завинаги.

Идеята на Бърнърс-Лий всъщност датира от 1989, а първият браузър, създаден от него, е готов през 1990. Но глобалната употреба на World Wide Web (WWW) започва година по-късно на 23 август 1991.

Тим Бърнърс-Лий

Тим Бърнърс-Лий

Най-просто казано, идеята на учения е да пресъздава текст, снимки и видео в компютърен код, който да се разшифрова от домашните и корпоративни системи с достатъчно добра скорост, че човек от България да може да прочете статията на друг такъв от Австралия без да е нужно да чака седмици, за да се сдобие физически с материала му.

С това творение се поставя началото на информационната ера, в която вече не е нужно да сте прочели всички книги на света, за да имате бърз и лесен достъп до съдържанието им.

Въз основа на това откритие се базира почти цялата комуникация в човечеството в момента, като интернетът е по-разпространен дори от телефонните системи.

С риск да омаловажим труда на други велики умове от нашето минало и съвремие, съм склонен да кажа, че Тим Бърнърс-Лий е създателят на най-великото творение за съвременния свят.

Автор: Десислав Янкулов