Една телевизионна легенда си отиде

Тъжна новина научихме току що от колегите от БНТ, че колегата Димитър Цонев е издъхнал днес в болницата след кратко лечение от инсулт.

Една от най-емблематичните личности за българската журналистика вече не е сред нас и това е повод да сведен смирено глави пред паметта на човека, чийто образ ни съпътстваше от зенита на комунизма през зората на демокрацията, та чак до преди няколко седмици.

Димитър Цонев бе един от символите на Българската Национална Телевизия, като през годините той бе водещ на редица телевизионни предавания с политически и обществен характер.

През 2002 той едва не бива избран за генерален директор на БНТ, но СЕМ и ВАС решават избора да падне върху Кирил Гоцев.

Същата година той напуска националната телевизия, за да стане говорил на управляващата партия в кабинета на Симеон Сакскобурготски.

2005 БНТ отново си го връща в своите редици, за да води предаването „В Неделя с…„, а през 2012 го виждаме, като част от политпредаването на bTV „24/7″.

Две години по-късно се разделя с ефира на колегите от Малкото НДК, за да се върне за последно в БНТ, където изкара последните си професионални дни пред камерите на „Още от деня“.

На 30 август Димитър Цонев щеше да навърши 57 години, но за жалост той трябваше да ни напусне преждевременно, въпреки 10-дневната борба на лекарите за живота му.

За финал бих искал да опровергая думите на колегата Пламен Асенов от Българското Национално Радио, който е водещ на предаването по Радио „Пловдив“ – „Великите европейци“. Веднъж той ми каза, че по ирония на съдбата журналистическата професия така и не е успяла да излъчи някой свой виден представител, който да попадне в рубриката му. Но днес съм склонен да не се съглася, тъй като Димитър Цонев безспорно бе една от най-значимите фигури в българския телевизионен ефир. Поклон пред светлата му памет!

Автор: Десислав Янкулов